Koláč s jablky a hruškami

Štrúdl je prostě lahůdka, po které se jenom zapráší, a ani kdybych napekla deset nohavic, nebude to stačit!

Můj kolega, muž, který peče, Martin Váňa má ovšem obměnu moučníku s jablky, a ta mě úplně dostala – je to koláč tak dobrý, že se o něj s vámi musím podělit. Stejně jako na štrúdl potřebujeme:

listové těsto

jablka

cukr

skořici

hrušky

marmeládu (jakoukoli)

Martin se mi nejdříve svěřil, jak moc má jablka i hrušky rád: „Miluju to, je to naše ovoce, je dostupné, nemusí se vozit přes půl světa a výhoda je, že na ně můžeme běžně dosáhnout – zajdeme si do sklepa, a máme zásoby.“

Koláč s jablky a hruškami

Teď je řada na přípravě, která je velmi jednoduchá, jak říká Martin Váňa: „Vezmu pekáč, dolů položím po celém pekáči dobře rozválené listové těsto. A přichází fáze dvě, že si vezmu tu spoustu jablek a hrušek, nejprve je rozkrojím na půlky, vyndám z nich ty vnitřky a pak z nich krájím tenounké plátky, opravdu tenké. Ideálně když mám různé barvy jablíček a různé druhy hrušek, aby to bylo pestré, a ty pak velmi hustě kladu na to těsto. Využil jsem i pomoc dětí, protože ony chtějí vždycky pomáhat, takže je můžete zapojit taky. Děti vám kladou, zatímco vy krájíte,“ usmívá se Martin.

Hruška je vyskládaná zvlášť, jablko taky zvlášť, takže vlastně k promíchání jablek a hrušek nedojde, i když jsou na jednom koláči. „Ovoce posypu skořicí, lehce pocukruji a na závěr když už je to hotové, upečené, tak ještě vezmu marmeládu a tou to celé mašlovačkou potřu. A potom, když se do toho zakousnete, všechno se to spojí, tak není divu, že to zmizí, ještě když je to horké, a ostatně ono je to nejlepší, když je to horké.,“ rozplývá se Martin nad koláčem.

autor: dak