Hrušková buchta s pohankou Ivy Georgievové

Je zajímavé, jak si člověk libuje, má-li možnost ochutnat něco skutečně jiného. Zaručeně jiným pokrmem je zdravá buchta s hruškami a pohankou, jejíž autorkou je propagátorka zdravého životního stylu Iva Georgievová. „Buchta má snížený obsah lepku, téměř žádný tuk a vejce,“ říká Iva.

Budeme potřebovat následující suroviny:

- hrušky (asi 10)
- 3 hrnky tučného mléka
- 1,5 – 2 hrnky ovesných vloček (ideálně jemné s klíčky)
- 1,5 hrnku pohankové krupice
- kardamom, skořici, třtinový cukr
- bezfosfátový prášek do pečiva

Sypké suroviny dáme do mléka a odstavíme asi napůl hodiny. Pak přidáme lžičku mletého kardomomu, špetku skořice a stejné množství muškátového oříšku a půl hrnku tmavého třtinového cukru. Nutností je také jedna lžička prášku do pečiva.

„Buchta by měla sloužit jako léčivo. Musíme dbát na to, aby právě ten prášek do pečiva byl bezfosfátový,“ vysvětluje Iva Georgievová.

Hrušky oloupeme, použijeme vnitřky, které nakrájíme na plátky. Hmotu na těsto dáme do vymazaného plechu (ideálně ghí), přidáme hrušky a pozvolna pečeme asi na 150 stupňů po dobu, než okraj buchty zhnědne.

autoři: mik , dak

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.