Houby podle Jardy Hypochondra

Miluju sbírání hub a určitě nejsem sama, však to potvrzují i spousty aut zaparkovaných v těchto dnech na kraji lesů a houbaři s plnými košíky. 

Ingredience
  • První varianta:
  • nakrájené houby na kousky
  • máslo
  • sůl, kmín
  • čerstvý chléb
  • Druhá varianta:
  • 1 cibule na kousky
  • nakrájené čerstvé houby
  • salám nebo cokoli z lednice
  • 1 šlehačka
  • 1-2 tavené sýry
  • sůl, pepř

Co s houbami dál? Když nepočítám tu piplačku s čištěním a krájením, která je ale nezbytná, možností máme opravdu hodně. Náš kolega – vyhlášený kuchař Jarda Hypochondr – má houby taky rád, a jeho nejoblíbenější recept je opravdu jednoduchý, a tak přidal ještě jeden.

„Vezmeš houby, nakrájíš je na kousky, dáš je na sádlo a jenom sůl a kmín a je to hotový, na čerstvý chleba je to úžasné. Kdybyste si chtěli udělat doma nějakou rychlovku, tak na cibulku pěkně usmažit, potom tam hodit nějaký salám nebo co máte v lednici a taky do toho můžete dát houby, to je výborný. Potom nalijete šlehačku, hodíte tam tavený sýr, jeden, dva kusy, a máte připravenou výbornou omáčku na těstoviny.“

Když už máme ty houby, tak bych se pro tentokrát přimlouvala za to rozhodně do omáčky z cibulky, šlehačky a sýrů hodit co nejvíce hub. Ale Jarda má pravdu, že nejlepší houby jsou jen tak na sádle s kmínem a solí.

autor: dak

Související

  • Zapečené houby se šunkou a vajíčkem

    Sláva, už rostou. Když jdu z lesa s plným košíkem, potkávám další nadšeně se usmívající houbaře s podobnou nadílkou. Letošní rok začal být k houbařům milosrdný.

  • Zapečené houby se zeleninou

    Dříve než vyrazíme do lesa na ty notoricky známé druhy hub, nezbývá nám nic jiného, než si koupit houby v obchodě, tedy hlívu ústřičnou nebo žampiony.