Houby podle Jardy Hypochondra
Miluju sbírání hub a určitě nejsem sama, však to potvrzují i spousty aut zaparkovaných v těchto dnech na kraji lesů a houbaři s plnými košíky.
- První varianta:
- nakrájené houby na kousky
- máslo
- sůl, kmín
- čerstvý chléb
- Druhá varianta:
- 1 cibule na kousky
- nakrájené čerstvé houby
- salám nebo cokoli z lednice
- 1 šlehačka
- 1-2 tavené sýry
- sůl, pepř
Co s houbami dál? Když nepočítám tu piplačku s čištěním a krájením, která je ale nezbytná, možností máme opravdu hodně. Náš kolega – vyhlášený kuchař Jarda Hypochondr – má houby taky rád, a jeho nejoblíbenější recept je opravdu jednoduchý, a tak přidal ještě jeden.
„Vezmeš houby, nakrájíš je na kousky, dáš je na sádlo a jenom sůl a kmín a je to hotový, na čerstvý chleba je to úžasné. Kdybyste si chtěli udělat doma nějakou rychlovku, tak na cibulku pěkně usmažit, potom tam hodit nějaký salám nebo co máte v lednici a taky do toho můžete dát houby, to je výborný. Potom nalijete šlehačku, hodíte tam tavený sýr, jeden, dva kusy, a máte připravenou výbornou omáčku na těstoviny.“
Když už máme ty houby, tak bych se pro tentokrát přimlouvala za to rozhodně do omáčky z cibulky, šlehačky a sýrů hodit co nejvíce hub. Ale Jarda má pravdu, že nejlepší houby jsou jen tak na sádle s kmínem a solí.
Související
-
Zapečené houby se šunkou a vajíčkem
Sláva, už rostou. Když jdu z lesa s plným košíkem, potkávám další nadšeně se usmívající houbaře s podobnou nadílkou. Letošní rok začal být k houbařům milosrdný.
-
Zapečené houby se zeleninou
Dříve než vyrazíme do lesa na ty notoricky známé druhy hub, nezbývá nám nic jiného, než si koupit houby v obchodě, tedy hlívu ústřičnou nebo žampiony.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.