Houbová paštika
Pokaždé, když se nám v redakčním e-mailu objeví recept od někoho z vás, posluchačů, udělá mi to ohromnou radost, jako třeba ten dnešní na houbovou paštiku.
Návod na tuto ohromnou dobrotu nám poslala paní Jaroslava Jandáčková, a já myslím, že všechny milovníky hub také tak potěší.
- 250 g trvdších hub
- 120 ml smetany
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sádla
- mletý kmín
- tymián (čerstvý nebo sušený)
- sůl, pepř
Na paštiku budeme potřebovat čtvrt kila tvrdých hub, lžíci sádla, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, mletý kmín a tymián, a samozřejmě sůl a pepř. Druhou hlavní surovinou vedle hub je smetana, budeme jí potřebovat asi 120 mililitrů.
Nachystáme si také menší zavařovací skleničky s víčky, které jsou uvnitř dokonale čisté, hned je využijeme. Nejdříve si ale na lžíci sádla opečeme do sklovata cibuli a česnek, přidáme očištěné a nakrájené houby a dokořeníme. Opékáme, a když houby zezlátnou, odstavíme ze sporáku. Směs přendáme do mixéru, mixujeme a postupně přiléváme smetanu. Rozmixovat můžeme buď úplně do hladka, nebo nechat malé kousky hub – podle chuti.
Na závěr můžeme dochutit solí a pepřem a naplníme do skleniček asi 3 centimetry pod okraj. A teď pozor, zavařovat budeme dvakrát – první den 40 minut při 80-85 C°, a druhý den zopakujeme, abychom měli jistotu, že je paštika správně zavařená a vydrží. Můžeme mazat na chleba nebo pečivo, paní Jarka dodává, že houbová paštika rodině i známým chutná a že nám všem přeje dobrou chuť.
Související
-
Houby s balzamikovým glazé
Podzim je letos nádherný a vydařený a houby rostou i teď v říjnu. A to je skvělé, protože s houbami v kuchyni můžeme pořád zkoušet nové věci.
-
Houby podle Jardy Hypochondra
Miluju sbírání hub a určitě nejsem sama, však to potvrzují i spousty aut zaparkovaných v těchto dnech na kraji lesů a houbaři s plnými košíky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.