Hořčičná omáčka s medem

Dnes si dáme omáčku z hořčice obohacenou o chuť medu. Touto omáčkou nejlépe doplníme jemné maso, které jsme předtím opékali na pánvi, nechali zatáhnout a pustit šťávu. 

Typicky se takto připravuje například vepřová panenka v celku nebo maso na steaky. Samo opékání trvá jen několik minut, ale my budeme dále pracovat se stejnou nádobou a s výpekem, který je pro chuť omáčky velice důležitý. 

Ingredience
  • 100 ml vody nebo vývaru
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lžička medu
  • 50 g másla

Nejprve do výpeku v pánvi vmícháme polévkovou lžíci hořčice, pozor ale, ne plnotučné, ne dijonské, chce to omáčku se hořčičnými zrníčky nebo aspoň kremžskou, ať je vidět, že se hořčice nebojíme. Mícháme chvíli na mírném ohni, a pak přidáme další ingredienci – deci červeného vína. Počkáme, až se odpaří tekutina a pánev bude vypadat, že docela vyschla. 

Teď je správný čas na další deci, tentokrát však vody nebo vývaru, máme-li v zásobě, a přimícháme i šťávu, která mezitím vyteče s předtím opečeného masa, i v ní je plno chuti. Povaříme, omáčka zhoustne a my ji už jen doladíme – lžičkou medu a kostičkou másla. 

Necháme rozpustit, promícháme a můžeme přelít připravené maso. Kdo se bojí sladké chuti, bude určitě příjemně překvapen, že i když je omáčka s medem, ostatní ingredience z ní udělají skvělý doplněk k masu. 

Související