Hořčičná omáčka
Omáček je nespočet druhů, a když jich umíme aspoň pár udělat tak, že se u stolu ozve mňam, jsme dobří kuchaři.
- máslo nebo olej
- hladká mouka
- 125ml brandy
- 500 ml vývaru
- 1 lžička cukru
- 1 lžička rajského protlaku
- 1-2 stroužky česneku
- bobkový list
- celý černý pepř
- dva druhy hořčice – dijonská a hrubozrnná
Omáčka z hořčice rozhodně patří k těm méně známým, a přitom není příliš těžká! Recept mám od šéfkuchaře restaurace Měšťanský pivovar v Polné Svatoslava Rychteckého.
„Do pánve si nalejeme olej a přidáme mouku na zlatou jíšku, která bude jakoby písková, sypaná. Do té mouky přidáme lžičku rajského protlaku, brandy a zaflambujeme. Když zahoří, tak to nevadí,“ usmívá se šéfkuchař a vysvětluje: „Zapálíme a necháme vypařit alkohol, takže nám zůstane jen čistá chuť bez alkoholu. Poté přilijeme vývar a zašleháme. Do tekutiny přidáme cukr, bobkový list, pepř, dijonskou hořčici a prolisovaný česnek.“
„Necháme vařit deset až patnáct minut do zhoustnutí, aby se provařila mouka. Poté přecedíme a přidáme hrubozrnnou hořčici, která je nasládlá a chutí nám dotvoří celou tady tuto hořčičnou omáčku. Nejlépe se hodí ke kuřecímu nebo krůtímu masu.“
Související
-
Dušené jehněčí na víně
Aby maso chutnalo, je dobré dát mu nějaký čas. Pokud jde o jehněčí kýtu, té kromě naložení ve víně a v koření svědčí, když ji důkladně zbavíme všech blan, tedy očistíme.
-
Francouzské škvarky se smetanou
Bůček po francouzsku se může stát originálním silvestrovským pohoštěním. Není to příliš dietní recept, ale až ho ochutnáte, v tu ránu na nějaké diety zapomenete.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.