Holandský řízek

Když se něco osmaží v trojobalu, všem to chutná, ať je to, co je to, smáli jsme se nedávno s dětmi a vzpomínali, co všechno se dá kromě klasického řízku obalit a osmažit.

Při té příležitosti se mi vybavil holandský řízek, který jsme mockrát někde jedla, ale doma nikdy nedělala.

A ono vám to vůbec není těžké, ale to asi dobře víte. Je to řízek z mletého vepřového masa, které se smíchá se sýrem a petrželkou, a pak upraví stejně jako řízek.

Ingredience
  • 500 g mletého vepřového
  • 130 g goudy
  • hrst petržele
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • mouka, vejce, strouhanka na obalení

Nejprve si vezmeme půl kila mletého masa, a v míse je naředíme trochou vody, aby se dobře propojilo. Do kompaktní masové hmoty pak nastrouháme nahrubo sýr – když je to řízek holandský, tak vezmu i holandský sýr, řekla jsem si a sáhla po 13 dekách goudy, která je u nás v ledničce prakticky neustále k mání. Do holandského řízku patří ještě sůl a špetka čerstvě namletého bílého pepře, ten tomu dodá delikatesní chuť.

Zahrádka na balkóně také zaručuje, že máme celý rok čerstvou petrželku, a ta do řízku patří taky. Hrst nasekáme najemno a přidáme k masu a sýru.

Dobře promícháme a opatrně vytvarujeme oválné placičky. Dál je to snadné – mouka, rozšlehané lehce osolené vajíčko a strouhanka, rozpálený olej, a úspěch u rodiny je zaručen. Podáváme s bramborovou kaší přelitou máslem a posypanou pažitkou.

autor: dak

Související

  • Pečená vepřová panenka

    Vepřová panenská svíčková je tak vynikající kousek masa, že jí stačí jen velice krátká příprava. To je jedna výhoda, a ta druhá je, že se na ní nedá téměř nic zkazit.

  • Kuře na cuketách

    Kuřecí maso už jsme pekli na zelenině, na dýni i na kysaném zelí a dnes se pustíme do kuřete na cuketách! Tento oběd vystačí pro celou rodinu a pochutnají si všichni.