Brambory se sýry a bylinkami zapečené v remosce

Asi víte, že remoska je český vynález a že si ve světě vydobyla své jméno. Myslím, že se brzy opět rozšíří i u nás, protože oproti klasické troubě výrazně ušetří elektřinu.

My už například v rodině jednu remosku máme, ale peče se v ní zatím výhradně maso. A tak jsem zkusila jinou dobrotu – zabere celý prostor remosky, takže vyjde na celou rodinu, ale oběd bude bezmasý. Bílkoviny totiž obstará spousta sýrů. 

Ingredience
  • 1 kg brambor 
  • máslo na vymazání
  • 4 cibule
  • sýry: feta, mozzarella, trošku parmazánu
  • sůl, pepř
  • bylinky: rozmarýn, tymián

Základem je kilo brambor, ale může být i víc, podle počtu strávníků. Pak sýry – sýr feta rozdrobíme, mozzarellu nakrájíme na kousky a parmezán nastrouháme. 

Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky a totéž uděláme se čtyřmi cibulemi. Na dno remosky vymazané máslem nejprve přijdou kolečka ze dvou cibulí, na ně položíme plátky asi z poloviny brambor, trochu osolíme, opepříme a zasypeme polovinou všech druhů sýrů. Přidáme bylinky, můžeme použít cokoliv, co nám právě roste, ale s chutí sýrů jde velmi dobře dohromady rozmarýn a tymián! 

Znovu poklademe kolečky brambor, dochutíme kořením a bylinkami a nahoru přijdou nakonec sýry. V remosce tuto lahodnou směs zapečeme, dokud povrch není krásně zlatavý. Remoska je kulatá, tak můžeme porce krájet jako pizzu na dílky.

Související

  • Křupavé biobramboráky

    Jak na bramboráky, aby chutnaly jako nezapomenutelná lahůdka? Samozřejmě existují spousty receptů s různými fígly a triky a my si nějaké prozradíme. 

  • Kuře a chřest na grilu

    Po většinu dní teď máme krásné jarní počasí a tak si říkám, jestli už jste uspořádali první letošní grilovačku. Kdo má zahradu a na ní gril, určitě ano. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.