Grilovaný banán s karamelem

Mám moc ráda banány a prakticky po celý rok jím denně jeden. Při nákupu je dobré ohlídat si kvalitu banánů – nejlepší jsou dokonale žluté bez zjevných závad. Plesnivé konečky nevěstí nic dobrého, banány s velmi zelenou slupkou zase dlouho dozrávají, s tím je potřeba počítat.

Ingredience
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1-2 banány
  • kakao na posypání
  • zakysaná smetana

Banány, které už na sobě mají hnědé skvrnky, už by se měly jíst jen opatrně, ale nejlépe je použít do teplé kuchyně, například do banánového chlebíčku.

U nás doma má velký úspěch jednoduchá příprava banánu, když někoho honí mlsná. Nakrájený banán na kolečka vložíme do pánve s trochou másla, a počkáme, až změkne. Potom otočíme každé kolečko a necháme znovu změknout, sklouznout na talířek a posypat kakaem. Někdo ještě polévá rumem a flambuje, ale tuto úpravu jsem dětem zatím neprozradila.

Nezklamala mě ani verze s karamelem, která je oblíbená jako dezert v zemích Karibiku. Banán se tam nechává v celku, jen oloupaný, a opéká se na pánvi s cukrem, který se předem nechá zkaramelizovat. Na talířku se může ozdobit zakysanou smetanou.

autor: dak

Související