Zelné čtverečky
Někdy bývají ty nejjednodušší věci nejchutnější.
Na jedné oslavě jsem teď nedávno ochutnala slané čtverečky sypané kmínem, a nemohla jsem přestat uzobávat.
Vzhledem připomínaly linecké tyčinky, ale chuť byla jiná. Mohlo za to kysané zelí!
Tahle dobrota se připraví velmi snadno a nepotřebujeme ani mnoho ingrediencí.
Samozřejmě půlkilový pytlíček kysaného zelí, 40 deka polohrubé mouky, jedno vajíčko, 250 gramů tuku a sůl.
- 400 g polohrubé mouky
- 500 g kysaného zelí
- 250 g ztuženého tuku
- 1 vejce
- kmín
- sůl
Zelí vymačkáme, nakrájíme nadrobno nebo pomeleme, přidáme mouku a vejce a promícháme.
Kostku ztuženého tuku nastrouháme do mísy k ostatním surovinám, dosolíme a vypracujeme těsto.
To potom vyválíme na tenký plát, rádýlkem nakrájíme na čtverečky asi 3x3 centimetry, uložíme na vymazaný plech a posypeme kmínem!
Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C dozlatova.
Zelné čtverečky můžeme podávat jako chuťovku či předkrm, dospělým k pivu nebo vínu. Dostaneme tak spoustu vitamínů ze zelí, a ještě si pochutnáme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka