Pečené brambory s brynzou a slaninou

Při návštěvě u našich východních sousedů na Slovensku, nebo na moravsko-slovenském pomezí nebo zkrátka kdekoli na ovčí farmě, se můžeme setkat s vynikajícím vynálezem z ovčího mléka – brynzou.

Měkký jemně solený, drobivý sýr má poloroztíratelnou konzistenci, lehce pikantní chuť a výraznou vůni.

Ingredience
  • 10 - 12 brambor
  • 300 g brynzy
  • 150 g zakysané smetany
  • pažitka
  • sůl, pepř
  • 100 g slaniny nebo špeku

Brynza je především známá z halušek, ale krásně jde i k jiným jídlům. Zkusili jsme doma kombinaci pečených brambor s brynzou a špekem.

Nejprve si předehřejeme troubu na 200 stupňů, vyložíme si plech pečicím papírem a položíme na něj asi tak deset neoloupaných brambor, když jsou menší, tak i dvanáct. Propíchneme každou párkrát vidličkou a pečeme asi hodinu do změknutí. V polovině pečení je můžeme otočit. Zatímco se pečou, promícháme 30 deka brynzy s kelímkem zakysané smetany, osolíme a opepříme, přidáme hrst najemno nakrájené pažitky.

Špek nebo prorostlejší slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme do křupava. Větší část promícháme s brynzou, menší si necháme stranou na posypání.

Když jsou brambory upečené, rozřízneme je opatrně podél, a jak říká šikovný tip, zmáčkneme na koncích, aby se trochu rozevřely. Do každé naneseme lžící brynzovou směs a zasypeme zbytkem špeku. Takto dochucené brambory můžeme podávat se salátem v jakoukoli denní dobu.

 

autor: dak

Související

  • Tradiční halušky s brynzou

    Jsou pokrmy, které chutnají téměř všem. Rozhodně mezi ně patří halušky. Jejich příprava není složitá, zvládne ji každý a pochutná si celá rodina. Uvaříme asi sedm v...