Frgálová buchta na plech

Stánek s pravými valašskými frgály mě pokaždé spolehlivě přitáhne jako magnet. Na tyhle skvělé koláče ale musí být člověk docela machr, umět kynuté těsto, vyladit náplně a podobně.

Když jsem zjistila, že se dá upéct frgálová buchta, která nepotřebuje tolik dovedností, zajásala jsem. Jediné, co k ní potřebujeme, je dobrá náplň, čili povidla, pokud možno hrušková s badyánem, ale může to být i tvaroh nebo mák.

Ingredience
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 prášek do pečiva
  •  
  • Tvarohová náplň:
  • 2 plnotučné tvarohy
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový pudink
  •  
  • maková náplň
  • povidla

Základní těsto je totiž velmi jednoduché a nedá se na něm nic zkazit. Rozšleháme si dvě vajíčka s hrnkem moučkového cukru do pěny, do té přidáme hrnek mléka a půl hrnku oleje a nakonec dva hrnky hladké mouky, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva.

Mouku přisypáváme postupně, dokud není těsto hotové.

Dvě třetiny těsta vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a zbytek dáme stranou. Na plech totiž přijdou náplně – tu tvarohovou si umícháme ze dvou tučných tvarohů, opět hrnku cukru a hrnku mléka a přidáme jí na chuti jedním vanilkovým cukrem a jedním vanilkovým pudinkovým práškem.

 Důkladně všechno promícháme a touto řidší náplní potřeme těsto. Lžící nabíráme střídavě povidla a makovou náplň, a přidáme na tvaroh.

U nás, přiznávám, stačí jen povidla, bez máku. A nakonec zalijeme zbylým těstem tak, aby byly kousky náplní vidět. Upečeme na 180°C přibližně půlhodinku a je hotovo. Frgálovou buchtu podáváme lehce cukrovanou.

autor: dak

Související

  • Ostružinový koláč s tvarohem

    Naše zahradní ostružina se obvykle na konci léta zblázní a začne plodit velké trsy obsypané černými ostružinami. 

  • Pekanový koláč

    Kdo má cukroví napečeno a odloženo v krabicích na balkóně, aby se rozleželo, může si na víkend ke kávě dát třeba koláč s příchutí pekanových ořechů a javorového sirupu.

  • Jablečný koláč s ořechy

    Sdílení dobrot a receptů mezi sousedy je skvělý nápad, zvlášť když se zapojí spousta rodin a neváhají se o své rodinné poklady podělit.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

zlenice.jpg

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...