Frgálová buchta na plech

Stánek s pravými valašskými frgály mě pokaždé spolehlivě přitáhne jako magnet. Na tyhle skvělé koláče ale musí být člověk docela machr, umět kynuté těsto, vyladit náplně a podobně.

Když jsem zjistila, že se dá upéct frgálová buchta, která nepotřebuje tolik dovedností, zajásala jsem. Jediné, co k ní potřebujeme, je dobrá náplň, čili povidla, pokud možno hrušková s badyánem, ale může to být i tvaroh nebo mák.

Ingredience
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 prášek do pečiva
  •  
  • Tvarohová náplň:
  • 2 plnotučné tvarohy
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový pudink
  •  
  • maková náplň
  • povidla

Základní těsto je totiž velmi jednoduché a nedá se na něm nic zkazit. Rozšleháme si dvě vajíčka s hrnkem moučkového cukru do pěny, do té přidáme hrnek mléka a půl hrnku oleje a nakonec dva hrnky hladké mouky, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva.

Mouku přisypáváme postupně, dokud není těsto hotové.

Dvě třetiny těsta vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a zbytek dáme stranou. Na plech totiž přijdou náplně – tu tvarohovou si umícháme ze dvou tučných tvarohů, opět hrnku cukru a hrnku mléka a přidáme jí na chuti jedním vanilkovým cukrem a jedním vanilkovým pudinkovým práškem.

 Důkladně všechno promícháme a touto řidší náplní potřeme těsto. Lžící nabíráme střídavě povidla a makovou náplň, a přidáme na tvaroh.

U nás, přiznávám, stačí jen povidla, bez máku. A nakonec zalijeme zbylým těstem tak, aby byly kousky náplní vidět. Upečeme na 180°C přibližně půlhodinku a je hotovo. Frgálovou buchtu podáváme lehce cukrovanou.

autor: dak

Související

  • Ostružinový koláč s tvarohem

    Naše zahradní ostružina se obvykle na konci léta zblázní a začne plodit velké trsy obsypané černými ostružinami. 

  • Pekanový koláč

    Kdo má cukroví napečeno a odloženo v krabicích na balkóně, aby se rozleželo, může si na víkend ke kávě dát třeba koláč s příchutí pekanových ořechů a javorového sirupu.

  • Jablečný koláč s ořechy

    Sdílení dobrot a receptů mezi sousedy je skvělý nápad, zvlášť když se zapojí spousta rodin a neváhají se o své rodinné poklady podělit.