Česnekový krém

Pod názvem česneková polévka si určitě každý představí klasickou česnečku, silnou a čistou s kousky brambor, rozpuštěným sýrem a kmínem.

Ingredience
  • 1 palička česneku
  • 6 brambor
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 l vývaru (nebo vody)
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • sůl, pepř
  • petrželka
  • bylinkový olej (máslo)

Dá se ale také uvařit její luxusnější varianta oblíbená v poslední době v restauracích – česnekový krém. Jeho příprava navíc není o nic složitější.

Vezmeme paličku česneku, kterou oloupeme a stroužky pak nakrájíme na tenké plátky. Připravíme si kastrol s trochou másla, zahřejeme a česnek vhodíme na máslo. Necháme chvíli restovat, ale jen dokud plátky nezačnou hnědnout, pozor, je to opravdu jen chvilička.

Hned poté přisypeme lžíci hladké mouky, rychle zamícháme a zalijeme studeným vývarem nebo vodou. Přivedeme k varu a přidáme na malé kostičky nakrájených šest brambor. Dochutíme solí, kmínem a pepřem.

Když brambory změknou, rozmixujeme polévku tyčovým mixérem krátce do hladka. Přidáme deci šlehačky, ale už nevaříme, aby polévka zůstala hladká. Na talíři porce zdobíme nakrájenou petrželkou a pár kapkami bylinkového oleje nebo lžičkou bylinkového másla, které se na hladině ještě rozpustí.

autor: dak

Související

  • Tradiční pokrm horníků – uhlířina

    Levné jídlo jen ze základních surovin si ve středověku velice oblíbili nejchudší obyvatelé především proto, že mělo skvělou chuť.

  • Bábovka s levandulí

    Když se řekne léto v Provence, části Francie známé pro pěstování bylinek, vůni středomořské kuchyně a levandule, představíme si obrovské lány fialových polí s levandulí.

  • Horácká polévka

    Naházet do hrnce pár ingrediencí, počkat až se uvaří a pak si bez přílišné další práce pochutnat na vydatném jídle, to je sen zaměstnané kuchařky, no ne?