Česnekový krém
Pod názvem česneková polévka si určitě každý představí klasickou česnečku, silnou a čistou s kousky brambor, rozpuštěným sýrem a kmínem.
- 1 palička česneku
- 6 brambor
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 l vývaru (nebo vody)
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- sůl, pepř
- petrželka
- bylinkový olej (máslo)
Dá se ale také uvařit její luxusnější varianta oblíbená v poslední době v restauracích – česnekový krém. Jeho příprava navíc není o nic složitější.
Vezmeme paličku česneku, kterou oloupeme a stroužky pak nakrájíme na tenké plátky. Připravíme si kastrol s trochou másla, zahřejeme a česnek vhodíme na máslo. Necháme chvíli restovat, ale jen dokud plátky nezačnou hnědnout, pozor, je to opravdu jen chvilička.
Hned poté přisypeme lžíci hladké mouky, rychle zamícháme a zalijeme studeným vývarem nebo vodou. Přivedeme k varu a přidáme na malé kostičky nakrájených šest brambor. Dochutíme solí, kmínem a pepřem.
Když brambory změknou, rozmixujeme polévku tyčovým mixérem krátce do hladka. Přidáme deci šlehačky, ale už nevaříme, aby polévka zůstala hladká. Na talíři porce zdobíme nakrájenou petrželkou a pár kapkami bylinkového oleje nebo lžičkou bylinkového másla, které se na hladině ještě rozpustí.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.