Česnekový krém
Pod názvem česneková polévka si určitě každý představí klasickou česnečku, silnou a čistou s kousky brambor, rozpuštěným sýrem a kmínem.
- 1 palička česneku
- 6 brambor
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 l vývaru (nebo vody)
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- sůl, pepř
- petrželka
- bylinkový olej (máslo)
Dá se ale také uvařit její luxusnější varianta oblíbená v poslední době v restauracích – česnekový krém. Jeho příprava navíc není o nic složitější.
Vezmeme paličku česneku, kterou oloupeme a stroužky pak nakrájíme na tenké plátky. Připravíme si kastrol s trochou másla, zahřejeme a česnek vhodíme na máslo. Necháme chvíli restovat, ale jen dokud plátky nezačnou hnědnout, pozor, je to opravdu jen chvilička.
Hned poté přisypeme lžíci hladké mouky, rychle zamícháme a zalijeme studeným vývarem nebo vodou. Přivedeme k varu a přidáme na malé kostičky nakrájených šest brambor. Dochutíme solí, kmínem a pepřem.
Když brambory změknou, rozmixujeme polévku tyčovým mixérem krátce do hladka. Přidáme deci šlehačky, ale už nevaříme, aby polévka zůstala hladká. Na talíři porce zdobíme nakrájenou petrželkou a pár kapkami bylinkového oleje nebo lžičkou bylinkového másla, které se na hladině ještě rozpustí.
Související
-
Tradiční pokrm horníků – uhlířina
Levné jídlo jen ze základních surovin si ve středověku velice oblíbili nejchudší obyvatelé především proto, že mělo skvělou chuť.
-
Bábovka s levandulí
Když se řekne léto v Provence, části Francie známé pro pěstování bylinek, vůni středomořské kuchyně a levandule, představíme si obrovské lány fialových polí s levandulí.
-
Horácká polévka
Naházet do hrnce pár ingrediencí, počkat až se uvaří a pak si bez přílišné další práce pochutnat na vydatném jídle, to je sen zaměstnané kuchařky, no ne?
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka