Česnekový krém
Pod názvem česneková polévka si určitě každý představí klasickou česnečku, silnou a čistou s kousky brambor, rozpuštěným sýrem a kmínem.
- 1 palička česneku
- 6 brambor
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 l vývaru (nebo vody)
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- sůl, pepř
- petrželka
- bylinkový olej (máslo)
Dá se ale také uvařit její luxusnější varianta oblíbená v poslední době v restauracích – česnekový krém. Jeho příprava navíc není o nic složitější.
Vezmeme paličku česneku, kterou oloupeme a stroužky pak nakrájíme na tenké plátky. Připravíme si kastrol s trochou másla, zahřejeme a česnek vhodíme na máslo. Necháme chvíli restovat, ale jen dokud plátky nezačnou hnědnout, pozor, je to opravdu jen chvilička.
Hned poté přisypeme lžíci hladké mouky, rychle zamícháme a zalijeme studeným vývarem nebo vodou. Přivedeme k varu a přidáme na malé kostičky nakrájených šest brambor. Dochutíme solí, kmínem a pepřem.
Když brambory změknou, rozmixujeme polévku tyčovým mixérem krátce do hladka. Přidáme deci šlehačky, ale už nevaříme, aby polévka zůstala hladká. Na talíři porce zdobíme nakrájenou petrželkou a pár kapkami bylinkového oleje nebo lžičkou bylinkového másla, které se na hladině ještě rozpustí.
Související
-
Tradiční pokrm horníků – uhlířina
Levné jídlo jen ze základních surovin si ve středověku velice oblíbili nejchudší obyvatelé především proto, že mělo skvělou chuť.
-
Bábovka s levandulí
Když se řekne léto v Provence, části Francie známé pro pěstování bylinek, vůni středomořské kuchyně a levandule, představíme si obrovské lány fialových polí s levandulí.
-
Horácká polévka
Naházet do hrnce pár ingrediencí, počkat až se uvaří a pak si bez přílišné další práce pochutnat na vydatném jídle, to je sen zaměstnané kuchařky, no ne?
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.