Flíčky se zelím

Dnešní tip bude překvapivá kombinace zelí a těstovin. Už jsem viděla variantu zelí jako šunkofleky, tedy že na čtverečky nakrájeným zelím se nahradí těstovinové flíčky.

Toto je něco úplně jiného. Paní Marie Kosová z Moravských Budějovic má rodinu z maminčiny strany celou z Rakouska a její recepty jsou proto trochu jiné.

Ingredience
  • 400 g širokých těstovin – fleků
  • 1 menší hlávka zelí
  • sůl, pepř
  • 1 velká brambora
  • máslo nebo sádlo

A protože právě teď vaříme spíše lehčí jídla, hodila by se nám verze, kterou nabízí. „Mám recept od babičky, nevím, jestli se to tady zná, ale když jsme k ní jezdili na prázdniny, tak ona dělala flíčky se zelím. To se dělá z nudlového těsta, udělají se malé kostečky a uvaří. Udusí se zelí, smíchá se to a je to oběd. Dušené zelí se jenom osolí, opepří, podusí a může se zadělat bramborou. To se dávalo do těch flíčků a nahoře se trochu pomastilo,“ vzpomíná na recept paní Jana.

Zelí se při dušení může zahustit, zatímco u nás bychom asi sáhli po mouce, tady nám doporučuje do zelí nastrouhat syrovou bramboru, která udělá stejnou službu.

Pokud nedržíte půst nebo si jídlo bez masa nedovedete představit, i pro vás je tu možnost, jak si dát těstoviny se zelím, a ještě něčím. „Můžou se k tomu udělat škvarečky buďto z normálního nebo z uzeného masa a je to teda vynikající,“ dodává kuchařka.

autor: dak

Související

  • Penne s rajčatovou omáčkou a olivami

    Nejvíc mě pokaždé nadchne recept od kuchaře muže. Možná proto, že si představuji, jak už nikdy nebudu muset vařit.

  • Francouzský toast

    Bílý nebo tmavý toastový chleba se po celém světě s oblibou jí upravený nasladko po francouzském vzoru.

  • Květák jako smažák do trouby

    Dnešní dobrota jsou tak trochu zkombinovaná dvě jídla – smažený sýr a smažený květák. Opravdu se nedá mluvit o zdravém obědě.