Flíčky se zelím
Dnešní tip bude překvapivá kombinace zelí a těstovin. Už jsem viděla variantu zelí jako šunkofleky, tedy že na čtverečky nakrájeným zelím se nahradí těstovinové flíčky.
Toto je něco úplně jiného. Paní Marie Kosová z Moravských Budějovic má rodinu z maminčiny strany celou z Rakouska a její recepty jsou proto trochu jiné.
- 400 g širokých těstovin – fleků
- 1 menší hlávka zelí
- sůl, pepř
- 1 velká brambora
- máslo nebo sádlo
A protože právě teď vaříme spíše lehčí jídla, hodila by se nám verze, kterou nabízí. „Mám recept od babičky, nevím, jestli se to tady zná, ale když jsme k ní jezdili na prázdniny, tak ona dělala flíčky se zelím. To se dělá z nudlového těsta, udělají se malé kostečky a uvaří. Udusí se zelí, smíchá se to a je to oběd. Dušené zelí se jenom osolí, opepří, podusí a může se zadělat bramborou. To se dávalo do těch flíčků a nahoře se trochu pomastilo,“ vzpomíná na recept paní Jana.
Zelí se při dušení může zahustit, zatímco u nás bychom asi sáhli po mouce, tady nám doporučuje do zelí nastrouhat syrovou bramboru, která udělá stejnou službu.
Pokud nedržíte půst nebo si jídlo bez masa nedovedete představit, i pro vás je tu možnost, jak si dát těstoviny se zelím, a ještě něčím. „Můžou se k tomu udělat škvarečky buďto z normálního nebo z uzeného masa a je to teda vynikající,“ dodává kuchařka.
Související
-
Penne s rajčatovou omáčkou a olivami
Nejvíc mě pokaždé nadchne recept od kuchaře muže. Možná proto, že si představuji, jak už nikdy nebudu muset vařit.
-
Francouzský toast
Bílý nebo tmavý toastový chleba se po celém světě s oblibou jí upravený nasladko po francouzském vzoru.
-
Květák jako smažák do trouby
Dnešní dobrota jsou tak trochu zkombinovaná dvě jídla – smažený sýr a smažený květák. Opravdu se nedá mluvit o zdravém obědě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.