Filipínské adobo

Asijská kuchyně se od té naší dost liší, přesto bychom našli jídla, která by chutnala i nám a dokonce bychom je dokázali u nás uvařit.

Kolega Milan Soldán navštívil Filipíny a o to, co se tam jí, se velmi zajímal: „Filipínské národní jídlo číslo jedna je takzvané adobo, dušený pokrm na způsob našeho guláše, ale jednotný recept neexistuje, protože se to krajově velmi liší.“

Takže podobně jako u nás, když si dáváme recepty na guláš. Každý ho nakonec má trochu jiný. A jak tedy vaří Filipínci své adobo?

4 kuřecí čtvrtky (nebo 1 kg hovězího)

4 stroužky česneku

pálivá paprička

ocet kokosový nebo rýžový (lze nahradit jablečným)

sojová omáčka

sůl, pepř

bobkový list

„Pokud bychom chtěli nějaký základní recept, tak si připravíme dobré maso – Filipínci mají rádi kuřecí nebo hovězí, k tomu se já spíše přikláním,“ usmívá se Milan. „Budeme potřebovat ocet – Filipínec by použil ocet kokosový nebo rýžový, ale taková ingredience se u nás špatně shání, tak si vystačíme s jablečným, sójovou omáčku, dále nadrobno nakrájený česnek, bobkový list, sůl a pepř a bez čeho se Filipínec rozhodně neobejde, je pálivá pikantní paprička.“

Všechny tyto ingredience si promícháme a omáčku si necháme asi hodinu odležet, aby se nám chutě propojily. „Když se odleží, tak k ní přidáme maso, přikryjeme poklicí a dusíme. Chce to opravdu alespoň tři čtvrtě hodiny, klidně hodinu, dokud se ta tekutina nevyvaří.“ Milan doporučuje jako přílohu k pokrmu adobo kvalitní rýži, tak jak to jedí na Filipínách.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.