Dýňový kompot s pomerančovým džusem

Bez oranžové, okrové, žluté, sytě červené a všech možných dalších odstínů různých dýní si podzim nedovedeme představit.

Jestli se vám urodily na zahradě nebo jste si nakoupili zásobu, určitě oceníte každý nový recept, kam se spotřebuje veliká hromada dýní.

Na ten dnešní budeme potřebovat dokonce až tři kila dýně, samozřejmě po oloupání a vykrájení semínek. 

Ingredience
  • 3 kg dýně
  • 2 lžíce kyseliny citronové
  • voda
  • 1 l 100 % pomerančového džusu
  • 1/2 kg cukru

Kompot z dýní vařila i moje babička, ale jako malé holce mi dýně v jakémkoli provedení prostě nechutnala. Dnes je ale všechno jinak. Dýně doma děláme na spousty způsobů, a tak přišla řada i na kompot.

Dýně tedy nejprve zbavíme slupky, což u některých druhů dá docela zabrat. Pak je zbavíme semen a nakrájíme na stejně velké kousky. Aby dýňový kompot chutnal, radí Miroslav Čermák z hotelu Pavla ve Vlachovicích přidat k dýním grepový, ananasový nebo vůbec nejlépe stoprocentní pomerančový džus: „Přidáte tam tresť podle chuti, určité množství džusu, určité množství cukru podle chuti, a hlavně se ty dýně nesmí převařit, to by se rozpadly. A kdyby náhodou, tak z nich můžete udělat marmeládu,“ směje se kuchař.

Doplním přibližná určitá množství. Pokud máme celkové množství nakrájených kousků dýně tři kila, na toto množství potřebujeme dvě polévkové lžíce kyseliny citrónové. Promícháme s dýní a zalijeme vodou do ponoření. Necháme celý den uležet. Pak slijeme vodu, přidáme a asi půl kila cukru a litr džusu. Naplníme do sklenic a sterilujeme při osmdesáti stupních asi dvacet minut.

Horké otočíme dnem vzhůru a po vychladnutí skladujeme, dokud se po kompotech nezapráší.

autor: dak

Související

  • Podzimní pálivá polévka

    Polévek vaříme hodně, čím je větší zima, tím jsou hustší a sytější. Podzimní a zimní polévky jíme proto, aby nás zahřály, a podle toho volíme ingredience.

  • Ryba na kmínovém oleji s květákem

    Kmínový olej lisovaný z českého kmínu, má značku regionální potravina a několik receptů už jsme z něj zkoušeli.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.