Dýňový kompot s pomerančovým džusem
Bez oranžové, okrové, žluté, sytě červené a všech možných dalších odstínů různých dýní si podzim nedovedeme představit.
Jestli se vám urodily na zahradě nebo jste si nakoupili zásobu, určitě oceníte každý nový recept, kam se spotřebuje veliká hromada dýní.
Na ten dnešní budeme potřebovat dokonce až tři kila dýně, samozřejmě po oloupání a vykrájení semínek.
- 3 kg dýně
- 2 lžíce kyseliny citronové
- voda
- 1 l 100 % pomerančového džusu
- 1/2 kg cukru
Kompot z dýní vařila i moje babička, ale jako malé holce mi dýně v jakémkoli provedení prostě nechutnala. Dnes je ale všechno jinak. Dýně doma děláme na spousty způsobů, a tak přišla řada i na kompot.
Dýně tedy nejprve zbavíme slupky, což u některých druhů dá docela zabrat. Pak je zbavíme semen a nakrájíme na stejně velké kousky. Aby dýňový kompot chutnal, radí Miroslav Čermák z hotelu Pavla ve Vlachovicích přidat k dýním grepový, ananasový nebo vůbec nejlépe stoprocentní pomerančový džus: „Přidáte tam tresť podle chuti, určité množství džusu, určité množství cukru podle chuti, a hlavně se ty dýně nesmí převařit, to by se rozpadly. A kdyby náhodou, tak z nich můžete udělat marmeládu,“ směje se kuchař.
Doplním přibližná určitá množství. Pokud máme celkové množství nakrájených kousků dýně tři kila, na toto množství potřebujeme dvě polévkové lžíce kyseliny citrónové. Promícháme s dýní a zalijeme vodou do ponoření. Necháme celý den uležet. Pak slijeme vodu, přidáme a asi půl kila cukru a litr džusu. Naplníme do sklenic a sterilujeme při osmdesáti stupních asi dvacet minut.
Horké otočíme dnem vzhůru a po vychladnutí skladujeme, dokud se po kompotech nezapráší.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.