Dýňové dobroty

Je tu pravý podzim a jídelníčky a receptáře se jen hemží dýňovými recepty. Často se objevuje dýně Hokkaidó, protože má výhodu relativně měkké slupky a tím snazší přípravy. V obchodech ale najdeme touto dobou mnoho dalších druhů dýní, které zatím příliš neznáme.

Možná by byla škoda si je nakoupit, a tak si povíme, co všechno se dá z dýní připravit. Většina z nich se vyznačuje voňavými lákavými názvy – třeba dýně máslová nebo muškátová.

Právě muškátová dýně také doopravdy voní a uvnitř je sytě oranžová. Podobně jako z Hokkaidó z ní můžete uvařit výbornou polévku nebo jí ochutit jídla asijské kuchyně – nakrájíte na kousky a přidáte ke svému doma oblíbenému receptu.

Dýně špagetová je původem z Ameriky a svému jménu vděčí za fakt, že se po tepelné úpravě rozpadne na vlákna, která připomínají právě špagety. Dělá se neuvěřitelně jednoduše – peče se celá v troubě.

Stačí ji rozpůlit, zbavit jádřince a na plech položit rozpůlenou stranou dolů. Když změkne, což trvá přibližně půl hodiny a přestane pálit, což je dalších pár minut, vlákna z ní snadno vytáhnete vidličkou, a pak už je to na vás.

Poslouží jako příloha k omáčce i čínské směsi, k masu i k jídlům bez masa nebo je použijete jako nudle do polévky.

autor: dak