Dýně zapečená nasladko

Podzim je čas dýní a dýňovou polévku, pyré nebo pečenou dýni už jste si určitě letos také dali, a možná i několikrát.

Pro dnešek mám ale něco úplně jiného – druh dýně, který není příliš častý, a navíc v neobvyklé úpravě. Recept mám od Jaroslavy Pipkové z Dýňového světa, která doporučuje pro tuto konkrétní dobrotu použít dýni vhodnou pro sladké pečení. Může to být dýně máslová nebo dýně žaludová, kterou právě u Pipků v Dýňovém světě najdeme:

"My mimo jiné také pěstujeme dýně žaludové a ty dýně žaludové jsou výborné na pečení nasladko. Takže já jednoduše si tu dýni omyju, rozříznu napůl, vyndám jádřinec a místo toho jádřince tam dám lžičku medu, trošku másla, skořici, cukr, třtinový když máte, a zapeču to zhruba 40 - 45 minut v troubě. Je to výborné jako dezert, pak se to vybírá lžičkou. Ta dýňová dužina právě s tím sosem slaďoučkým, který tam vznikne, tak s tím se to vybírá. Je to ideální pro podzimní chladné večery, člověka to úplně vnitřně zahřeje," prozrazuje majitelka Dýňového světa.

Návod jsme dostali podrobný a snadný, takže dýni vhodnou pro sladkou úpravu po rozříznutí a vydlabání jen sladce ochutíme a okořeníme a zapečeme. Vybírání dobroty lžičkou je něco navíc k tomuto skvělému neobvyklému dezertu.

autor: dak

Související

  • Dýňové lívance

    Palačinky k večeři žadoní děti každou chvíli. Nejraději mají ty klasické, tenké potřené džemem nebo posypané cukrem se skořicí.

  • Dýňové muffiny

    Podzim je tradičně období, kdy se nejvíce zpracovávají čerstvé dýně. Dýní je mnoho druhů a každá má trochu jinou chuť.

  • Dýňové latté

    Jeden z nejpopulárnějších nápojů poslední doby je káva. Ostatně vědci poslední dobou přicházejí se stále novými objevy o tom, jak je káva prospěšná, jak nás posiluj...