Dýně zapečená nasladko
Podzim je čas dýní a dýňovou polévku, pyré nebo pečenou dýni už jste si určitě letos také dali, a možná i několikrát.
Pro dnešek mám ale něco úplně jiného – druh dýně, který není příliš častý, a navíc v neobvyklé úpravě. Recept mám od Jaroslavy Pipkové z Dýňového světa, která doporučuje pro tuto konkrétní dobrotu použít dýni vhodnou pro sladké pečení. Může to být dýně máslová nebo dýně žaludová, kterou právě u Pipků v Dýňovém světě najdeme:
"My mimo jiné také pěstujeme dýně žaludové a ty dýně žaludové jsou výborné na pečení nasladko. Takže já jednoduše si tu dýni omyju, rozříznu napůl, vyndám jádřinec a místo toho jádřince tam dám lžičku medu, trošku másla, skořici, cukr, třtinový když máte, a zapeču to zhruba 40 - 45 minut v troubě. Je to výborné jako dezert, pak se to vybírá lžičkou. Ta dýňová dužina právě s tím sosem slaďoučkým, který tam vznikne, tak s tím se to vybírá. Je to ideální pro podzimní chladné večery, člověka to úplně vnitřně zahřeje," prozrazuje majitelka Dýňového světa.
Návod jsme dostali podrobný a snadný, takže dýni vhodnou pro sladkou úpravu po rozříznutí a vydlabání jen sladce ochutíme a okořeníme a zapečeme. Vybírání dobroty lžičkou je něco navíc k tomuto skvělému neobvyklému dezertu.
Související
-
Dýňové lívance
Palačinky k večeři žadoní děti každou chvíli. Nejraději mají ty klasické, tenké potřené džemem nebo posypané cukrem se skořicí.
-
Dýňové muffiny
Podzim je tradičně období, kdy se nejvíce zpracovávají čerstvé dýně. Dýní je mnoho druhů a každá má trochu jinou chuť.
-
Dýňové latté
Jeden z nejpopulárnějších nápojů poslední doby je káva. Ostatně vědci poslední dobou přicházejí se stále novými objevy o tom, jak je káva prospěšná, jak nás posiluj...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.