Drůbeží medailonky s mrkví

K obědu, který má být rychle uvařený, se hodí nejlépe drůbeží maso. Máme-li k dispozici krůtí nebo kuřecí prsa, jde to opravdu ráz na ráz a za chvíli je jídlo na stole.

My si ho navíc vylepšíme důvtipně ochucenou zeleninou – a tou začneme. Nakrájíme si na kolečka mrkev, kterou můžeme doplnit i jinou zeleninou, ale i samotná mrkev bude stačit. Hodíme ji do menší pánve na máslo, osolíme, ochutíme bylinkami a necháme změknout a nasáknout chutě.

Ingredience
  • 400 g krůtích nebo kuřecích  prsou
  • 1 velká nebo 2-3 menší mrkve
  • máslo
  • sůl, pepř
  • bylinky - petržel, tymián, pažitka...

Maso nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme a také dochutíme bylinkami. Mohou to být čerstvé z truhlíku za oknem nebo ze zahrádky, ale klidně i sušené  - petrželka, tymián, pažitka, cokoli vám chutná.

Necháme chvíli odpočinout a pak položíme na rozpálený stolní gril nebo na grilovací pánev na sporák. Po čtyřech minutách otočíme, vyjmeme a necháme odpočinout.

Jako přílohu můžeme zvolit podle svých preferencí rýži, kuskus, jáhly, chléb, opravdu cokoli. Rychlou variantou jsou menší brambory vařené ve slupce, které nemusíme nijak zvlášť připravovat. Na talíři potom brambory rozkrojíme, osolíme, přelijeme máslem a dozdobíme petrželkou. Z pánvičky vyndáme zeleninu a na ni položíme medailonky. Hotovo je do půl hodiny.

autor: dak

Související

  • Kuřecí prsa s fazolemi

    Na čerstvou zeleninu je skvělé roční období. Pokud se vám dostanou do ruky zelené fazolové lusky a v lednici odpočívají kuřecí prsa, zkuste obojí použít na chutný oběd.

  • Kuřecí prsa podle paní Marie

    Každý chce navařit rychle a dobře, ale kde pořád brát nápady? A tak se recepty prozrazují, sdílejí, vyměňují a také obměňují. Naposledy jsem se zaradovala při snadn...

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.