Dresink s jedlými květy

Jedlé květy nám mohou ozdobit jakékoli jídlo, nejen ve váze rozzářit náš domov. Protože je většina květů jedlá, můžete klidně začít experimentovat.

Ingredience
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • hrst květů:
  • sedmikrásky
  • fialky
  • hluchavka
  • ptačinec atd.

Nejdůležitější ale je nesbírat nic k jídlu vedle polí nebo silnic, na místech, kde je špína, prach či nebezpečí jedovatých postřiků. Varuje před tím i pěstitelka z Květinové farmy Pelhřimov Hana Neckářová: "Lidé třeba trhají bylinky u pole. To je úplně nevhodné, protože nevědí, čím zemědělec pole postříkal. Říkají si, že jsou v přírodě, že to tam bzučí, zpívají ptáci, tady nic být nemůže, ale potom se léčí, jedí nebo pijou čaje, vlastně nálevy z pesticidů."

Na pěkné odlehlé louce tedy můžeme nasbírat květiny, třeba fialky, sedmikrásky, ptačinec, z vlastních květináčů použít například macešky a ozdobit s nimi zákusky, dorty či pudinky, vyrobit z nich ledové kostky nebo je podávat na jednohubkách.

Pokud chceme květiny k vydatnějšímu jídlu, použijeme je do dresinku na salát, třeba k pečeným bramborám s česnekem. Zatímco se brambory pečou a celý byt voní, pustíme se do dresinku.

Použijeme kelímek zakysané smetany, hrst lučních květů – kromě sedmikrásek a fialek třeba i hluchavku a lehce promícháme. Velmi chutné a výrazné jsou i fialové květy pažitky, i ty udělají z dresinku barevnou nádheru. Mírně osolíme, a podáváme k dozlatova upečeným bramborám.

autor: dak

Související