Domácí tatarka

Některé národy se spokojí s majonézou jako jedním ze svých hlavních dochucovadel. Ale my ne! My máme ve větší oblibě tatarskou omáčku.

Obě mají původ ve francouzské kuchyni, nejprve vznikla majonéza, později si Francouzi začali pochutnávat na tatarce společně s tatarským biftekem, a odtud má tatarka své jméno.

Přesto jsou asi největšími milovníky tatarské omáčky na světě Češi. My si zkrátka jednoduchou majonézu umíme vylepšit. Nejjednodušší je koupit si ji v obchodě, ale Martin Hašek z lipnické restaurace U české koruny má recept na domácí tatarku. A ta může být zcela podle našich představ.

majonéza

nakládaná okurka

lák z okurek

cibulka

sůl

kapka bílého vína

Základem je kvalitní majonéza. „Doma si ji můžete vymíchat – vejce s octem a olejem a solí, a vznikne vám krásná nažloutlá domácí majonéza. Z té se pak může udělat tatarka. Nakládané okurky, které máte rádi, nastrouhejte na struhadle, přidejte je do majonézy a přilijte trochu láku z okurek podle toho, jak ji chcete mít hustou. Důležitá je najemno nakrájená cibulka, někdo do toho rád dává bílé víno, osolí, opepří. Já ale pepř nepřidávám, mně se v té tatarce moc nelíbí,“ usmívá se Martin Hašek.

Domácí tatarskou omáčku použijeme jako přílohu k tatarskému bifteku nebo jakémukoli smaženému jídlu či pouze k hranolkám. Ovšem to, že je vyrobená vlastníma rukama, jí na chuti dodá něco extra.

Související

  • Hovězí svíčková Wellington

    Když koupí hovězí svíčkovou český kuchař, pustí se do oblíbené omáčky z kořenové zeleniny.

  • Šťavnatá vepřová pečeně

    Vepřová pečeně je to nejlibovější, co z vepřového masa můžeme pořídit. Váleček masa je obvykle úplně libový bez blan a šlach, jen kolem dokola je tenká vrstvička tuku.