Domácí králičí klobásy

Receptů na králičí maso by se našla spousta, ale možná jste nikdy nevyzkoušeli domácí klobásy z králičího masa. I když se jim říká králičí, potřebujeme na ně smíchat maso z králíka s vepřovým, jinak by byly příliš suché. Nejlepší je to v poměru na kilo masa 40 deka králíka a 60 deka vepřového.

Klobásy doma vyrábí Stanislav Teplý z Krahulova a doporučuje maso pomlít, a to králičí velmi na jemno a vepřové pak na hrubším strojku.

Na kilo masa potřebujeme:

40dkg králíka
60dkg vepřového
20g soli,
50 – 60g česneku
2g pepře
tymián
mletý kmín
mletá červená paprika
převařená zchladlá voda (podle potřeby)

Pomleté maso bychom si měli pořádně vychladit, takže než si připravíme koření, musí do ledničky. „Je potřeba, aby to mělo dvanáct stupňů a méně, takže to nechám v ledničce do druhého dne. Potom to vymíchám a při tom míchání tam přidávám to koření,“ říká Stanislav Teplý.

Je dobré přidat i trochu převařené studené vody, aby se smísila s králičím masem a koření. K lepivé směsi se až nakonec přidá vepřové a znovu se vše pořádně promíchá.

Klobásy se do střívek nejlépe plní na strojku, jde to pěkně od ruky.

Další den je můžete vyudit. „Zaudím je asi dvě a půl hodiny, potom je dám do hrnce s teplou vodou asi 75 stupňů, kde se klobásy asi hodinu půl temperují. Pak se musí hodně prudce zchladit, mám připravenou nádobu sledovou vodou hned vedle,“ prozrazuje Stanislav Teplý. Na závěr se mohou klobásy lehce doudit, aby získaly pěknou barvu, a jsou hotové.

Temperování v horké vodě je důležité kvůli bakteriím.

autor: dak