Cuketová koprovka

Jakmile se na trhu objeví čerstvý kopr, pouštíme se do velmi oblíbených chodů - omáčky a polévky. Není však jen jeden klasický recept! 

Polévku si například můžeme vylepšit cuketami, což by mě nikdy dříve nenapadlo. Začneme ale stejně jako při vaření klasické koprovky – oloupeme brambory, nakrájíme a dáme je vařit do osolené vody. Ve vyšším hrnci si mezitím zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli na másle a kostičky cukety. Cibule stačí jedna větší, cukety tři střední.

Ingredience
  • 3 - 4 brambory
  • 3 cukety, cca 750 g
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • 1 větší cibule
  • svazek kopru
  • ocet dle chuti
  • 4 vejce

Dříve než oboje zhnědne, zalijeme zeleninu vodou slitou z uvařených brambor, které si mezitím dáme stranou. Zalijeme tak, aby byly cukety ponořené, přidáme jedno balení šlehačky a povaříme. Když cuketa změkne, rozmixujeme polévku tyčovým mixérem na krém. 

Do polévky pak vrátíme brambory a dochutíme kapkou octa, případně dosolíme, lehce opepříme a přidáme jemňoučce nakrájený kopr. Do této polévky můžeme přidat tak, jako to dělávala moje babička, vajíčko vařené natvrdo protlačené kolečkem na bramborový salát, nebo do každého talíře zvlášť přidat pošírované vejce. Tedy opatrně vyklepnuté vcelku do mírně vroucí vody a uvařené asi po třech minutách. Skvěle tuto polévku doladí.

Související

  • Kuře s pastinákem a cuketou

    Neříkám to ráda, ale od lékařů vím, že vynechat sem tam z talíře naše klasické přílohy, není vůbec na škodu.

  • Cuketová čalamáda

    Letos uzrálo hodně cuket, takže možná ještě pořád máte velké zásoby ohromných tykví, a už nevíte co s nimi.

  • Cuketové placky

    Když necháme cukety na záhonku dlouho, vyrostou někdy do obřích rozměrů. Pak je ze všech stran slyšet, jestli někdo nechce cuketu, protože jich je enormní množství.