Chřestová polévka

Největší audioportál na českém internetu

Chřestový krém | Foto: Zuzana Plíšková

Konec května a začátek června je rozhodně sezónou chřestu. Zeleninu s neotřelou chutí můžeme koupit na trhu i v obchodě. A v kuchyni máme bezpočet možností, jak s nám naložit. Pojďme si z chřestu uvařit vynikající polévku.

„Chřest oloupeme normální škrabkou na brambory. Slupky ale nevyhazujte, právě z nich totiž uděláme polévku,“ radí Svatoslav Rychtecký, šéfkuchař Radniční restaurace v Jihlavě.

Potřebujeme tedy dva hrnce. V jednom uvaříme slupky chřestu a dřevnaté zbytky, které normálně nejíme. V druhém hrnci si orestujeme cibuli, přidáme na kousky nakrájené brambory a pár kusů čerstvého chřestu. To vše zalijeme připraveným vývarem.

„Vývar do toho pustí tu svou krásnou chuť. Osolíme, opepříme, přidáme trochu smetany,“ dodává šéfkuchař. Ještě před přidání smetany bychom měli polévku rozmixovat.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.