Chřestová polévka
Konec května a začátek června je rozhodně sezónou chřestu. Zeleninu s neotřelou chutí můžeme koupit na trhu i v obchodě. A v kuchyni máme bezpočet možností, jak s nám naložit. Pojďme si z chřestu uvařit vynikající polévku.
„Chřest oloupeme normální škrabkou na brambory. Slupky ale nevyhazujte, právě z nich totiž uděláme polévku,“ radí Svatoslav Rychtecký, šéfkuchař Radniční restaurace v Jihlavě.
Potřebujeme tedy dva hrnce. V jednom uvaříme slupky chřestu a dřevnaté zbytky, které normálně nejíme. V druhém hrnci si orestujeme cibuli, přidáme na kousky nakrájené brambory a pár kusů čerstvého chřestu. To vše zalijeme připraveným vývarem.
„Vývar do toho pustí tu svou krásnou chuť. Osolíme, opepříme, přidáme trochu smetany,“ dodává šéfkuchař. Ještě před přidání smetany bychom měli polévku rozmixovat.
Související
-
Kuře a chřest na grilu
Po většinu dní teď máme krásné jarní počasí a tak si říkám, jestli už jste uspořádali první letošní grilovačku. Kdo má zahradu a na ní gril, určitě ano.
-
Chřest jako příloha
Zahlédla jsem v prodejnách svazky chřestu – zelený nebo bílý, je právě teď k mání v čerstvém stavu a je nám k dispozici pro kuchyňské experimenty.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka