Chlebová polévka

Nevím, jak u vás, ale nám dost často zbude staré pečivo. Rohlíky jdou na strouhanku, ale co s chlebem?

Ingredience
  • 6-8 krajíců chleba (+ další k podávání)
  • 1 l vývaru
  • máslo
  • 1 cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • kmín
  • majoránka, tymián
  • 1 vejce
  • případně dle chuti:
  • strouhaný sýr
  • slanina
  • kořenová zelenina

Jestli nemáte králíky, kteří by chleba schroupali, dá se využít jinak – třeba do chlebové polévky, pokud máme zároveň hotový hovězí vývar vhodný k použití.

Nejdříve nějakých šest až osm už suchých krajíců chleba nakrájíme na kostky a opečeme na spoustě másla, jako když děláme kostky třeba do česnečky. V hrnci pak také na másle osmažíme nakrájenou cibuli, ke které přisypeme trochu kmínu a necháme krátce rozvonět. Cibuli zalijeme vývarem a vhodíme opečené kostky chleba. Dodáme česnek a koření podle chuti – třeba tymián nebo majoránku.

Když se chleba rozvaří, vmícháme do polévky vajíčko a vyšleháme vidličkou. Aby stála opravu za to a strávníci si o ní ještě dlouho povídali, vylepšíme polévku nahrubo nastrouhaným sýrem, opečenou slaninou nebo ve vývaru necháme kořenovou zeleninu, ať je polévka hustší.

A abychom se zbavili ještě více staršího chleba, můžeme další krajíc zapéct na grilu se sýrem a ten k polévce podávat. Spotřebujeme pečivo a ještě si náramně pochutnáme!

autor: dak

Související

  • Zapečené brambory se slaninou

    Konečně se mi za ta léta chystání dobrot pro vás podařilo vyzpovídat manžela. O víkendu nám nachystal takovou dobrotu, že prostě nešlo odolat.

  • Polévka minestrone

    Polévky jsou pro zimní období nezbytné, potřebujeme pořádný základ do žaludku a taky zahřát.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.