Chlebová polévka
Nevím, jak u vás, ale nám dost často zbude staré pečivo. Rohlíky jdou na strouhanku, ale co s chlebem?
- 6-8 krajíců chleba (+ další k podávání)
- 1 l vývaru
- máslo
- 1 cibule
- 1-2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- kmín
- majoránka, tymián
- 1 vejce
- případně dle chuti:
- strouhaný sýr
- slanina
- kořenová zelenina
Jestli nemáte králíky, kteří by chleba schroupali, dá se využít jinak – třeba do chlebové polévky, pokud máme zároveň hotový hovězí vývar vhodný k použití.
Nejdříve nějakých šest až osm už suchých krajíců chleba nakrájíme na kostky a opečeme na spoustě másla, jako když děláme kostky třeba do česnečky. V hrnci pak také na másle osmažíme nakrájenou cibuli, ke které přisypeme trochu kmínu a necháme krátce rozvonět. Cibuli zalijeme vývarem a vhodíme opečené kostky chleba. Dodáme česnek a koření podle chuti – třeba tymián nebo majoránku.
Když se chleba rozvaří, vmícháme do polévky vajíčko a vyšleháme vidličkou. Aby stála opravu za to a strávníci si o ní ještě dlouho povídali, vylepšíme polévku nahrubo nastrouhaným sýrem, opečenou slaninou nebo ve vývaru necháme kořenovou zeleninu, ať je polévka hustší.
A abychom se zbavili ještě více staršího chleba, můžeme další krajíc zapéct na grilu se sýrem a ten k polévce podávat. Spotřebujeme pečivo a ještě si náramně pochutnáme!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka