Česnek medvědí je přírodní antibiotikum a antiseptikum
První jarní zdravou bylinkou, kterou bychom mohli přidávat do jídel, je podle Ivy Georgievové česnek medvědí. „I méně zdatní pěstitelé mohou ho pěstovat na zahrádce, nebo i na balkoně v květináči. Je jemnější než klasický česnek a není tak problematický ohledně žlučníku nebo vředových potíží.“ Iva doporučuje vyrobit si z česneku medvědího všestranně použitelnou marinádu podobnou italskému pestu. „Nasekám ho a dávám do olivového nebo hroznového oleje, přidám sůl nebo jablečný ocet. Takto se dá použít na orestovaný žitný chleba nebo do polévky z ječných krup. Další možností je smíchat ho s domácím kvalitním tvarohem.“
Po zimním spánku se touto bylinkou živili medvědi a určitě věděli proč. Iva Georgievová říká, že zelené listy medvědího česneku dezinfikují organizmus. „Je to jeden z prostředků velmi jemných, ale razantních, na likvidaci parazitů.“ Pomáhá i při současném zvýšeném výskytu kašlů. Pozor ale na kombinování s masem, které snižuje jeho účinnost.
Pampeliškové listy se dají pít
V těchto dnech už rostou listy pampelišky, které se s oblibou přidávají do jarních salátů. Podle Ivy Georgievové se z nich dá vyrobit lahodný nápoj: „Do koktejlu použijeme zpočátku menší hrstičku, přidáme med, můžeme trošku jablečného octa, použijeme šťávu z citronu a vlažnou vodu a rozmixujeme. Nápoj pijeme mezi jídlem na vytrávený žaludek. Pampelišky pomáhají detoxikovat játra od tučných jídel, podporují úklid v těle, tedy funkci lymfatického systému a ženám před menstruací pomáhají proti nateklým prsům.“
Chybějící živiny doplní kopřiva
První jarní kopřivy jsou sice velmi účinné, ale současně i dost agresivní, varuje Iva Georgievová: „ Mají podobný dopad na naše tělo, jako pampeliška, ale jsou agresivnější, takže pozor na velmi silné koncentráty. Kdo má problém se sliznicemi, může ho kopřiva požahat. Člověk se cítí vnitřně i navenek oteklý. Pokud si z kopřiv děláme čaj, tak zpočátku jen slabší odvar a přecedit přes pláténko.“
„Je možné je kombinovat s meduňkou, která je k tělu laskavější a také očišťuje tělo. Dobré je přidat citron bez kůry a třtinový cukr tmavý, vylouhovat se může a následně i pít celý den. Odvodní, zvýší pružnost těla a člověk se cítí daleko čerstvější,“ láká Iva. Do jídel se může kombinovat špenát s kopřivami nebo i s medvědím česnek.
Chat s Ivou GeorgievovouVíce z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.