Medvědí česnek proti jarní únavě

Do lesa se hodně chodí na vycházky, když na jaře vykvetou bledule, a hned potom, když vyraší medvědí česnek.

Ani jedna rostlina by se neměla trhat, jsou chráněné, ale protože se medvědí česnek stal oblíbený i v kuchyni, dá se sehnat už i v supermarketu nebo vypěstovat doma v květináči.

Stejně to dělá Iva Georgievová a pak z medvědího česneku vyrábí chutnou marinádu.

medvědí česnek

olivový olej nebo hroznový olej

sůl

jablečný ocet

Pomazánka:

domácí tvaroh

medvědí česnek

sůl

„Je jemnější chuti než obvyklý česnek, to znamená, že není tak problematický ohledně žlučníku nebo vředových potíží. Já ho nasekám, přidám ho do olivového oleje, nebo hroznového oleje, přidám tam sůl nebo někdy jablečný ocet, a vznikne taková marináda, kterou pak můžete použít na orestovaný žitný chleba. Má to velmi dobrou aromatickou chuť,“ říká.

Medvědí česnek se naseká, smíchá s olivovým nebo hroznovým olejem, špetkou soli a jablečného octa. To je jedna možnost.

Další dvě, které Iva Georgievová doporučuje, jsou polévka a pomazánka – všechno v krásně sytě zelené barvě medvědího česneku. „Do polévky z ječných krup to můžete přidat rovnou do talíře. Někdy česnek obohatím o kvalitní domácí tvaroh, kdy vznikne pomazánka, která je vynikající na krajíci žitného chleba,“ doporučuje Iva Georgievová.

Však i princezna Zubejda se uzdravila díly sluníčku a pořádnému krajíci chleba s tvarohem. Když si přidáme ještě medvědí česnek, porazíme jarní únavu.

autor: dak