Pařížský dort

Pařížský dort, který je čokoládový ve všech svých třech vrstvách je přímo ideální na rodinné oslavy nebo jako zákusek ke kávě.

Ingredience
  • Kakaový piškot:
  • 3 vejce
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli do sněhu
  • 1 lžíce tmavého holandského kakaa
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Krém:
  • 40 % pařížská šlehačka
  • cukr (dle chuti)
  • kakao (dle chuti)
  • Poleva:
  • 100 g hořké čokolády
  • 50 g másla

Když je navíc domácí s láskou pečený, jen se po něm zapráší. Recept nám poradí Markéta Urbanová z Krámku s dobrotami v Malči na Chotěbořsku.

„Spodek je obyčejný kakaový piškot a pařížská šlehačka, to je vlastně kvalitní čtyřicetiprocentní smetana. Dá se vařit, a jakmile vyběhne, začne stoupat, tak do ní přidáte cukr a kakao podle chuti, mám někde napsané poměry, ale stejně to dělám podle chuti,“ směje se Markéta.

„Mícháte s tím, dokud to znova nevyběhne, zase tam není ta pěna. Potom se to stáhne a musí se to nechat nejlépe přes noc vychladnout. A potom už to jenom vyšleháte a máte pařížskou šlehačku. Dáte to na korpus, a když to potom tvořítkem okolo ozdobíte a polijete čokoládovou polevou z čokolády a másla, tak vám to udělá takovou parádu. Ale pozor, musí se to krájet nahřátým nožem, jinak se to láme a drtí,“ dodává ještě pekařka.

Do piškotového korpusu přidáme kakao, pařížskou šlehačku vyrobíme z co nejtučnější smetany a polevu si dáme z tabulky čokolády na vaření a pěti deka másla.

autor: dak

Související

  • Francouzský toast

    Bílý nebo tmavý toastový chleba se po celém světě s oblibou jí upravený nasladko po francouzském vzoru.

  • Tiramisu na víkend

    Kdy jindy pozvat své blízké na něco dobrého než po víkendovém obědě. Vynikající a oblíbenou, ale pozor, velmi sytou dobrotou, je italský dezert Tiramisu.