Gratinovaný celer

Zřejmě nás milovníků celeru mnoho nebude – mluvím tedy o celerové bulvě, kořenové zelenině, nikoli o řapíkatém celeru.

Celer mi nejvíc ze všeho kupodivu chutná syrový. Když se nakrájí na tenoučké plátky, je to naprostá delikatesa. Přidávám ho do bramborového salátu, nechybí v zeleninových i masových vývarech, a samozřejmě patří pod svíčkovou – tam všude se dá zamaskovat, pro rodinu je v podstatě neviditelný, a tak je to správně. Kdybych jim ovšem chtěla naservírovat jídlo, kde je celer hlavní ingrediencí, už bych asi nepochodila – jenže gratinovaný celer je tak dobrý, že jsem neodolala a dala jsem si aspoň jednu porci.

Potřebujeme:
250 ml smetany ke šlehání
150 ml zeleninového vyývaru
1 celer
čerstvý tymián – otrhané lístky i jedna snítka
dijonskou horřčici
sůl, pepř
60 g sýra ementálského typu


Nejprve svaříme kelímek smetany ke šlehání s vývarem a v něm vyvaříme očištěný celer nakrájený asi na centimetrové plátky. Po půl hodině, až změkne, jej vyndáme a vložíme do pekáčku. Posypeme lístky tymiánu. Mezitím smetanu s vývarem dál zahříváme, ale nevaříme – vmícháme do ní lžičku dijonské hrubozrnné hořčice, osolíme a pomeleme čerstvý pepř. Promícháme a přelijeme celer v pekáčku, aby byl celý ponořený. Posypeme strouhaným sýrem a pečeme další půl hodinu, dokud nebude sýr dozlatova upečený. Podáváme ozdobené snítkou tymiánu a úplně stačí samotné, protože je vydatné a moc dobré jídlo.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.