Candát na čočkovém salátě s bylinkovou omáčkou
To tak zavítáte na festival vzdělávání, a když se tam náhodou představuje škola, kde se studenti učí vařit, ochutnáte i pokrmy dříve nepoznané. Například Střední škola gastronomická Adolfa Kolpinga se může pyšnit několika velmi šikovnými studenty. Lucie Dokulilová připravila candáta na vlažném čočkovém salátu s bylinkovým pyré.
Jídlo prý není vůbec těžké, a tak nás je může naučit.
Potřebujeme:
filety z candáta
50g másla
sůl, citron
Na salát:
50g červené čočky
50g čočky
½ mrkve
kousek řapíkatého celeru
Na omáčku:
petrželová nať
lístky bazalky
lístky špenátu
česnek
Nejprve si uvaříme červenou a hnědou čočku – červená se vaří pět minut, hnědá asi patnáct, ale měla by být předem namočená. Jak salát dochutíme? „Do čočky přidáme mrkev, řapíkatý celer a směs promícháme,“ vysvětluje postup Lucie. Dosolíme, a necháme odpočinout.
Teď se můžeme pustit do ryby, kterou upravíme tím nejjednodušším způsobem: „Candáta nakrájíme na plátky, ocitronujeme, osolíme a krátce opečeme na másle.“
I bylinková omáčka je snadná – lístky bazalky, petržele a špenátu rozmixujeme s česnekem na pyré a je to. Na talíř naložíme čočkový salát, přes něj položíme rybu a omáčkou porci dozdobíme. Celé jídlo je hotové přibližně za 25 minut, jen musíme počítat s namočením čočky pár hodin předem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.