Candát na čočkovém salátě s bylinkovou omáčkou

To tak zavítáte na festival vzdělávání, a když se tam náhodou představuje škola, kde se studenti učí vařit, ochutnáte i pokrmy dříve nepoznané. Například Střední škola gastronomická Adolfa Kolpinga se může pyšnit několika velmi šikovnými studenty. Lucie Dokulilová připravila candáta na vlažném čočkovém salátu s bylinkovým pyré.

Jídlo prý není vůbec těžké, a tak nás je může naučit.

Potřebujeme:

filety z candáta
50g másla
sůl, citron
Na salát:
50g červené čočky
50g čočky
½ mrkve
kousek řapíkatého celeru

Na omáčku:

petrželová nať
lístky bazalky
lístky špenátu
česnek

Nejprve si uvaříme červenou a hnědou čočku – červená se vaří pět minut, hnědá asi patnáct, ale měla by být předem namočená. Jak salát dochutíme? „Do čočky přidáme mrkev, řapíkatý celer a směs promícháme,“ vysvětluje postup Lucie. Dosolíme, a necháme odpočinout.

Teď se můžeme pustit do ryby, kterou upravíme tím nejjednodušším způsobem: „Candáta nakrájíme na plátky, ocitronujeme, osolíme a krátce opečeme na másle.“

I bylinková omáčka je snadná – lístky bazalky, petržele a špenátu rozmixujeme s česnekem na pyré a je to. Na talíř naložíme čočkový salát, přes něj položíme rybu a omáčkou porci dozdobíme. Celé jídlo je hotové přibližně za 25 minut, jen musíme počítat s namočením čočky pár hodin předem.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.