Buchtičky s krémem
Vařit pro děti, aby jim chutnalo a zároveň se jim dostalo výživných látek, kolik potřebují, není legrace.
Ve školních jídelnách k vyváženému jídelníčku slouží spotřební koš, kde je hodně zeleniny, ryb a luštěnin. Sem tam se ale může uvařit sladká dobrota. Například buchtičky s krémem, po kterých se jen zapráší, jako v základní škole ve Ždírci nad Doubravou.
O receptu, který patří u dětí mezi nejoblíbenější, jsem si povídala s vedoucí školní jídelny Miroslavou Ligmajerovou a vedoucí kuchařkou Renatou Petružalkovou.
„Klasické kynuté sladké těsto, vyválíme šištičky, položíme na plech, a upečeme. Nakrájíme a tím nám vzniknou ty buchtičky.“
Buchtičky připravené pro děti na oběd jsem viděla, a byly neuvěřitelně mrňavé, skoro jako na svatbu, a tak mě zajímalo, jak se tak malých rozměrů docílí. „My upečeme dlouhé tenké válečky, jako hady, a protože pečeme s pětatřiceti kil mouky, krájíme je kráječem na knedlíky. K tomu máme krém na dukátové buchtičky, který je voňavější a aromatičtější, než běžný pudink,“ vysvětlují obě s úsměvem.
Originální šodó je francouzský krém, jehož základem jsou žloutky a bílé víno, zahrnuje spoustu šlehání v páře a ve školních jídelnách je taková příprava nemyslitelná. U nás jsme si zvykli na vanilkovou omáčku na bázi škrobu s vůní a chutí spíše rumovou, kterou jí dodává tresť, samozřejmě bez alkoholu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.