Buchtičky s krémem

Největší audioportál na českém internetu

Buchtičky s krémem | Foto: Dáša Kubíková, Český rozhlas, Český rozhlas

Vařit pro děti, aby jim chutnalo a zároveň se jim dostalo výživných látek, kolik potřebují, není legrace.

Ve školních jídelnách k vyváženému jídelníčku slouží spotřební koš, kde je hodně zeleniny, ryb a luštěnin. Sem tam se ale může uvařit sladká dobrota. Například buchtičky s krémem, po kterých se jen zapráší, jako v základní škole ve Ždírci nad Doubravou.

O receptu, který patří u dětí mezi nejoblíbenější, jsem si povídala s vedoucí školní jídelny Miroslavou Ligmajerovou a vedoucí kuchařkou Renatou Petružalkovou.

„Klasické kynuté sladké těsto, vyválíme šištičky, položíme na plech, a upečeme. Nakrájíme a tím nám vzniknou ty buchtičky.“

Buchtičky připravené pro děti na oběd jsem viděla, a byly neuvěřitelně mrňavé, skoro jako na svatbu, a tak mě zajímalo, jak se tak malých rozměrů docílí. „My upečeme dlouhé tenké válečky, jako hady, a protože pečeme s pětatřiceti kil mouky, krájíme je kráječem na knedlíky. K tomu máme krém na dukátové buchtičky, který je voňavější a aromatičtější, než běžný pudink,“ vysvětlují obě s úsměvem.

Originální šodó je francouzský krém, jehož základem jsou žloutky a bílé víno, zahrnuje spoustu šlehání v páře a ve školních jídelnách je taková příprava nemyslitelná. U nás jsme si zvykli na vanilkovou omáčku na bázi škrobu s vůní a chutí spíše rumovou, kterou jí dodává tresť, samozřejmě bez alkoholu.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat