Buchta se šlehačkou a kokosem

Pečení je radost, zvlášť když můžeme vyzkoušet nový recept, který se doma osvědčí.

Nenápadnou, ale rychle hotovou buchtu upekla a s receptem se podělila Marie Drdlová z Bobrové. Zaujala mě posypová vrstva, kde se ke kokosu přidává ještě speciální cukr, který je smíchaný s vanilkou, skořicí a sušeným černým rybízem. Pokud ho ale nemáte, nevadí, dá se použít i klasický skořicový nebo vanilkový cukr.

Ingredience
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek krystalu
  • 1 přášek do pečiva
  • 2 vejce
  • Asi 1 hrnek mléka
  • na posypání:
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • rybízový cukr s vanilkou a skořicí
  • (může být i vanilkový nebo skořicový cukr)
  • 250 ml smetany ke šlehání

A jak tedy zní celý recept? „Je hodně rychle hotová a nemusí se nic vážit, což miluju, takže dva hrnky hladké mouky, hrnek krystalu, prášek do pečiva, zamíchám, do toho dám dvě vajíčka, mléko dávám od oka, asi hrnek. Vylije se to na vymazaný a vysypaný plech a zasype se to hrnkem kokosu společně s půl hrnkem moučkového cukru a já jsem ještě přidala speciální cukr – z černého rybízu s vanilkou a skořicí, protože to zabarví, udělá tomu chuť a trošku to i ovoní. Celé se to posype a dá se to péct do trouby na zhruba 180 stupňů asi dvacet, dvacet pět minut. A finta je v tom, že když se to vytáhne, tak se to zalije šlehačkou a tím pádem krásně změkne, je to vláčné, voňavé a chutné.“

A také plné chuti. Buchtu můžete upéct ve formě, nebo na  plechu, ale zvolte spíše menší velikost, ať nejsou řezy příliš vysoké. Na pátek či na svátek – ať se vám buchta povede a dobrou chuť.

autor: dak

Související

  • Rychlá perníková buchta na plech

    Když se buchta povede, je to vždycky příjemné mít doma něco na zub. Ta dnešní dobrota je klasický perník na plech, ale my si k němu přidáme rafinované zdobení.

  • Frgálová buchta na plech

    Stánek s pravými valašskými frgály mě pokaždé spolehlivě přitáhne jako magnet. Na tyhle skvělé koláče ale musí být člověk docela machr.

  • Rychlá hrnková buchta

    V posledním roce se setkávám s čím dál více lidmi, kteří začali doma péct sladké koláče, buchty a moučníky a baví je to!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.