Rychlá perníková buchta na plech

Rychlá perníková buchta na plech
Ať je buchta hrníčková nebo pečlivě odvážená, když se povede, je to vždycky příjemné mít doma něco na zub. Ta dnešní dobrota je klasický perník na plech, ale my si k němu přidáme rafinované zdobení.
Odvážíme si 30 deka hladké mouky a 14 deka třtinového cukru. Smícháme v míse s dalšími sypkými surovinami, takže se lžičkou skořice, jedním kypřicím práškem do pečiva, dvěma lžičkami perníkového koření a velkou lžící kakaa. Dobře promícháme a pustíme se do tekutých ingrediencí.
- 300 g hladké mouky
- 140 g třtinového cukru
- 1 lžička skořice
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 vrchovatá lžíce kakaa
- 375 ml mléka
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 2 jablka
- švestkový (meruňkový, malinový...) džem na potření
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 g čokolády na vaření
Vezmeme tři a půl deci mléka, 100 gramů rozpuštěného másla, přidáme vajíčko a znovu promícháme. Těsto bude potřebovat ještě zvláčnit, proto oloupeme dvě jablíčka, zbavíme je jádřinců a nastrouháme najemno.
Menší plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, nebo kdo má raději, tak strouhaným kokosem a upečeme v troubě rozehřáté na 175 stupňů jen něco málo přes deset minut, zkoušíme špejlí, při delším pečení by se těsto mohlo vysušit.
Necháme buchtu vychladit a mezitím si nachystáme zdobení – potřeme vršek džemem – k perníku se hodí švestkový, ale pokud nemáte, klidně vezměte meruňkový, nebo svůj oblíbený. Polevu si připravíme z kelímku smetany na vaření, ve které necháme v páře rozpustit dvacet deka čokolády na vaření. Přelijeme džem a ozdobíme ořechy, mandlemi, kokosem nebo necháme tak – buchta s chutí perníku je skvělá i sama o sobě. Tak si nechte chutnat!
Související
-
Vylepšený perník od babičky
Perník je skvělý univerzální moučník – vcelku na plechu je upečený velmi rychle a chutná opravdu skoro každému.
-
Perník s ovocem a rýží
Receptů na perník existují desítky, ale aby nás některý zaujal, měl by mít něco navíc. A přesně takový recept jsem objevila – to navíc v něm je sušené ovoce a rýže.
-
Perník bez tuku
Na víkend si upečeme, ale abychom neměli pocit, že příliš hřešíme, bude to dobrota sice sladká, ale netučná.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.