Brusinkový věnec

Svátky jara, svátky prvních květů, čerstvých dobrot, malovaných vajíček a taky voňavého mazance, který na stole nesmí chybět.

Ingredience
  • na omládek:
  • 0,75 ml vlažné vody
  • necelá lžička cukru
  • 16 g droždí
  • 90 g hladké mouky
  • Těsto:
  • 65 ml vody
  • 65 g změklého másla
  • 75 g cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 220 g hladké mouky
  • 1 rozšlehané vejce
  • Náplň:
  • trochu másla
  • vanilkový cukr
  • sušené brusinky

Mazanec se dělá z kynutého těsta, a tak pokud ho umíme, můžeme zkusit upéct místo bochánku věnec a místo rozinek jej ochutit brusinkami.

Nejprve si zaděláme omládek – 16 g droždí úplně stačí, tři čtvrtě deci vlažné vody, lžičku cukru a 90 g hladké mouky. Vše promícháme a necháme kynout asi 45 minut.

Potom přidáme k omládku další suroviny – trochu vody, 60 g změklého másla, 70 g cukru, půl lžičky soli rozmíchané ve čtvrt kile hladké mouky a trochu rozšlehaného vajíčka. Zbytek použijeme na závěr na potření věnce. Důkladně promísíme, prohněteme a opět necháme na teplém místě vykynout.

Mezitím smícháme sušené brusinky – stačí tolik, kolik byste použili rozinek s vanilkovým cukrem.

Vykynuté těsto rozválíme, potřeme máslem a posypeme brusinkami s vanilkovým cukrem. Zabalíme jako štrůdl, nakrájíme na řezy a těmi vyložíme kulatou dortovou formu. Potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a upečeme na 200 stupňů.

Po chvilce zmírníme na 180 a pečeme půl hodiny. Věnec chutná po kombinaci těsta s lehce nakyslými brusinkami a není moc sladký. Vydrží prý dlouho vláčný, ale jisté, jestli si to stihnete ověřit, mizí totiž velmi rychle.

Související

  • Zapečená brokolice na zelený čtvrtek

    Zelený čtvrtek je den, kdy si každý rok dávám pozor, aby a stole bylo něco zeleného. Upřímně řečeno, asi by stačil i okurkový salát, ale většinou to u nás bývá špenát.

  • Pomazánky z tvarohu

    Samotný tvaroh se zdá jako nevýrazná nezajímavá hmota, která je sice zdravá, ale to je tak všechno.