Brownies s arašídy
Americké děti, ty se mají, říkala jsem si před mnoha lety s kapkou závisti, když jsem viděla jejich svačinku ve školce - čokoládové řezy brownies a sklenici mléka.
- 230 g arašídového másla s kousky
- 200 g nalámané hořké čokolády
- 230 g třtinového cukru (tmavý je lepší)
- 3 vejce
- 100 g hladké mouky
- 1½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
- špetka soli
Brownies už známe i u nás, dokonce se dají koupit v prášku, ale není nad domácí výrobu, zvlášť když jde o tak snadný moučník. Běžné brownies bývají jednobarevné, na povrchu křupavé a uvnitř vláčné. Viděla jsem ale také brownies s buráky – a ta kombinace chutí byla výtečná. Dezert upekla Nina Jonášová a o recept se s námi podělí.
Arašídové máslo, čokoláda a cukr se nejlépe rozpouštějí ve vodní lázni, v misce nad vařící vodou. Teprve když se všechno dohladka rozpustí, a směs vychladne, vmícháme opatrně vajíčka, aby se teplem nesrazila. Nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva.
Pokud máte rádi řezy s polevou, i na těchto brownies vám bude chutnat poleva – samozřejmě čokoládová. Vyzkoušejte a nechte si chutnat!
Související
-
Ovocný dortík
Krásně vypadající dortíky ze tří vrstev, jedné sladší, než druhé najdete v Krámku s dobrotami v Malči na Chotěbořsku.
-
Ořechová roláda
Pod názvem ořešák královský se skrývá rozložitý strom, který nám dává v kuchyni velmi oblíbené vlašské ořechy.
-
Český tvarohový dortík
Drobenku obvykle dáváme nahoru na koláč, nejčastěji ovocný. Nedávno mi v poště přistál tip na moučník tvarohový, kde se drobenka dává nahoru, ale i dospod.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka