Brokolicovo cheddarová polévka
Brokolicová polévka se dá vařit na mnoho způsobů. Pokud ji chceme hodně výraznou s příchutí sýru, měla bych tu jeden recept.
- 1 hlávka brokolice
- 100 g másla
- 150 g strouhaného cheddaru
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l kuřecího vývaru
- 3 menší brambory
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- Sůl, pepř
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 hrnek mléko
Budeme potřebovat spoustu základní zeleniny na polévku – cibuli, 2 mrkve, česnek, tři brambory a celou hlávku brokolice. Ve velkém hrnci si rozehřejeme máslo a na něm zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, po pěti minutách restování přidáme prolisované dva stroužky česneku. Ty restujeme jen chviličku, a hned přihodíme na kostičky nakrájené brambory, které zalijeme litrem kuřecího vývaru. Vsypeme lžíci sušeného tymiánu, osolíme a opepříme.
Necháme vařit na mírném ohni asi čtvrt hodiny pod pokličkou a pak přidáme brokolici rozebranou na růžičky. Necháme povařit do změknutí zeleniny a mezitím si másle v menším rendlíku uděláme jíšku. Když se rozvoní, přidáme za stálého šlehání hrnek mléka.
Přivedeme k varu a postupně vsypeme nastrouhaný oranžový sýr cheddar a necháme rozpustit. Vlijeme také za stálého míchání do polévky a necháme společně provařit. Na závěr zjemníme smetanou.
Můžeme podávat se smaženými chlebovými krutony, ale tahle polévka je tak vynikající, hustá a výrazná, že to možná ani není třeba.
Související
-
Zapečená brokolice na zelený čtvrtek
Zelený čtvrtek je den, kdy si každý rok dávám pozor, aby a stole bylo něco zeleného. Upřímně řečeno, asi by stačil i okurkový salát, ale většinou to u nás bývá špenát.
-
Zapečená brokolice na španělský způsob
Brokolice je jistě velmi atraktivní zelenina. Dobře chutná, dobře vypadá a dá se s ní experimentovat. Zkusme ji zapéct s bramborami.
-
Rychlá brokolicová omáčka
Jsem milovníkem rychlých receptů jen z několika ingrediencí, které ale po krátkém vaření chutnají nezapomenutelně. A přesně taková je brokolicová omáčka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.