Barevná jarní svačina z červené řepy a kiwi

Červená řepa většinou nemá mnoho příznivců, když se ale správně upraví, hned je to jiné. Někdo ji má rád naloženou, další čerstvou na tenké plátky, a populární jsou i chipsy z červené řepy. Já mám pro dnešek tip na vydatnou pomazánku z pečené červené řepy.

Nejprve tedy menší řepy – tři až čtyři kousky – oloupeme, nakrájíme na čtvrtky nebo osminky a položíme na plech. Pokapeme olivovým olejem a upečeme na 180 stupňů, trvá to obvykle tři čtvrtě hodiny, než řepa změkne.

Ingredience
  • 3 - 4 menší červené řepy
  • 1 plechovka bílých fazolí
  • šťáva z citrónu
  • 1 lžíce medu
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • K podávání:
  • kiwi
  • bylinky

Potom si scedíme plechovku bílých fazolí, obsah vložíme do mixéru a přidáme červenou řepu. Osolíme, trochu také opepříme a přidáme lžíci medu společně se šťávou vymačkanou z jednoho citrónu.

Konzistenci výsledné pomazánky vylepší dvě lžíce olivového oleje. Všechno rozmixujeme dohladka a mažeme na pečivo. Ideální je celozrnný chléb, ale chutná je i na bílé bagetě. Barva pomazánky je výrazná sama o sobě, ale když si ji ozdobíme plátky kiwi, které je kontrastně zelené, přidáme pár čerstvých bylinek – řeřichu nebo naklíčené mikrobylinky, půjde o vitamínovou bombu i potěchu pro oko.

autor: dak

Související

  • Červená řepa s kozím sýrem a medovou zálivkou

    Věděli byste, jak se řekne slovensky řepa? Není to příliš obvyklé slovo, a také slovenštinu neslyšíme každý den, jako tomu bylo dříve. Řepa je tedy cvikla – a já to...

  • Hrášková pomazánka

    Pomazánku u nás dokážeme namíchat opravdu z čehokoli a vždycky je vynikající! Teď naposledy to byla pomazánka zelené barvy, chuti hráškové, s čerstvými bylinkami navrch.

  • Pomazánka z červené čočky

    Oslavu červené čočky už jsem tu několikrát opakovala – je to luštěnina, takže naše tělo ji potřebuje sem tam zařadit do jídelníčku.