Pomazánka z červené čočky

Oslavu červené čočky už jsem tu několikrát opakovala – je to luštěnina, takže naše tělo ji potřebuje sem tam zařadit do jídelníčku.

Červená čočka se nemusí předem namáčet a ani se i potom nevaří hodinu. Je to zkrátka vděčná potravina. Polévky zahustí, přílohy ochutí a saláty obarví.

Ingredience
  • 100 g červené čočky
  • 1 větší mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • cibule
  • balzamikový ocet
  • máslo nebo olivový olej
  • sůl, pepř
  • bylinky
  • naklíčené fazolky mungo

Z uvařené červené čočky se dá připravit i velmi chutná pomazánka, pokud si k ní seženeme klasickou kombinaci kořenové zeleniny – mrkev, celer, petržel a cibuli.

Snadný recept na pomazánku mi poradil student a nadšený propagátor zdravé výživy Libor Havlík: „Červená čočka je normálně povařená a je spojená s opraženou kořenovou zeleninou. Spojí se, trošku rozmixuje, dochutí se třeba balzamikovým octem. No a nahoře ozdobíme naklíčenými fazolkami mungo, které jsme naklíčili v misce.“

Cibulku s jemně nastrouhanou kořenovou zeleninou opražíme na másle a necháme zchladnout. Mezitím povaříme červenou čočku, kterou po vychladnutí smícháme se zeleninou a můžeme zakápnout balzamikovým octem nebo olivovým olejem.

Kdo si nepotrpí na naklíčené luštěniny, které se dají použít na ozdobu, přihodí čerstvou bylinku z květináče a má zdravou svačinu.

autor: dak

Související

  • Cuketový tatarák

    Tak nám pomalu začíná období co já s těmi cuketami budu dělat, aneb nechcete cuketu? Jistě to znáte, ale naštěstí receptů na cukety je hodně. 

  • Letní ovocný pohár

    Dali byste si chladivý slaďoučký pohár se spoustou čerstvého ovoce? To se snad v těchto dnech ani nedá odmítnout! 

  • Kuřecí špízy po řecku, souvlaki

    Souvlaki jsou typické řecké oblíbené masové špízy. Potřebujeme k nim krásné letní počasí, dobré maso a koření a rozpálený gril.