Pomazánka z červené čočky

Oslavu červené čočky už jsem tu několikrát opakovala – je to luštěnina, takže naše tělo ji potřebuje sem tam zařadit do jídelníčku.

Červená čočka se nemusí předem namáčet a ani se i potom nevaří hodinu. Je to zkrátka vděčná potravina. Polévky zahustí, přílohy ochutí a saláty obarví.

Z uvařené červené čočky se dá připravit i velmi chutná pomazánka, pokud si k ní seženeme klasickou kombinaci kořenové zeleniny – mrkev, celer, petržel a cibuli.

100 g červené čočky

1 větší mrkev

1 petržel

kousek celeru

cibule

balzamikový ocet

máslo nebo olivový olej

sůl, pepř

bylinky

naklíčené fazolky mungo

Snadný recept na pomazánku mi poradil student a nadšený propagátor zdravé výživy Libor Havlík: „Červená čočka je normálně povařená a je spojená s opraženou kořenovou zeleninou. Spojí se, trošku rozmixuje, dochutí se třeba balzamikovým octem. No a nahoře ozdobíme naklíčenými fazolkami mungo, které jsme naklíčili v misce.“

Cibulku s jemně nastrouhanou kořenovou zeleninou opražíme na másle a necháme zchladnout. Mezitím povaříme červenou čočku, kterou po vychladnutí smícháme se zeleninou a můžeme zakápnout balzamikovým octem nebo olivovým olejem.

Kdo si nepotrpí na naklíčené luštěniny, které se dají použít na ozdobu, přihodí čerstvou bylinku z květináče a má zdravou svačinu.