Banánová bábovka

Bábovku můžeme upéct klidně i uprostřed týdne, pokud není příliš náročná na čas a práci, a to ta dnešní opravdu bude. Navíc se nám díky ní podaří spotřebovat přezrálé banány, jestli se vám jich doma pár nahromadilo. U nás většinou padnou hned začerstva, ale občas, když je jich moc, zkrátka také zbydou.

Ingredience
  • 3 až 4 banány
  • 2 vejce
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • ½ hrnku oleje
  • 1 nastrouhaná tyčinka Margot
  • olej a kokos na vysypání formy

S receptem na voňavou a rychle nachystanou bábovku přichází etnografka třebíčského Muzea Vysočiny Eva Kolajová, která ji peče svým dětem.

„Vždycky, když mám přezrálé banány, tak tři, čtyři banány rozmačkám. Do mísy dám hrnek cukru krupice, do toho vanilkový cukr, to se vyšlehá do pěny se dvěma vejci. Pak se tam přidají ty namačkané banány.

Přilije se půl hrnku oleje, a to všechno se promíchá. Pak tam přijde hrnek a půl polohrubé mouky, jeden pytlík prášku do pečiva a nakonec se nastrouhá margotka.

Forma se vymaže olejem a vysype se místo hrubou moukou kokosem. Je to hrozně jednoduchá, rychlá, hrníčková bábovka a děti ji mají nejradši,“ říká Eva Kolajová.

Kokos ucítíte hned, jak se do bábovky zakousnete, ale jen tak jemně, akorát. Výrazná je i vůně čokolády, chuť vanilky a jemnost rozmačkaných banánů.

Banánová bábovka
autor: dak

Související

  • Koláč s kiwi

    V zimě rádi ochutnáváme exotické ovoce, nejen pomeranče a grepy, ale třeba i mango, dračí ovoce nebo karambolu. Dnes vezmeme kiwi. Už jste ho někdy použili do koláče?

  • Bábovka s čokoládou

    Určitě znáte i vy setkání přátel, kam každý něco donese, a pak se to společně sní. A o ty největší dobroty je taková bitka, že za pár minut je na talíři jen pár drobků.

  • Nepečený karamelový dort

    Receptů na nepečený tvarohový dort, nebo moderněji jak se říká cheesecake, jsou opravdu spousty. Ale ten, co jsem objevila nedávno, je možná ten nejjednodušší ze všech.