Bábovka s čokoládou
Určitě znáte i vy taková ta setkání přátel či přítelkyň, kam každý něco donese, každý trochu napeče, kdo neumí, nakoupí, a pak se to společně sní. A o ty největší dobroty je taková bitka, že za pár minut je na talíři jen pár drobků.
Tak přesně tak moc dobrá byla nadýchaná bábovka od mojí kamarádky Jitky. Pomáhaly jí péct i její dvě dcery, které moc potěšilo, že bábovka zmizela ze stolu jako první.
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- ½ hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 1 prášek do pečiva
- 1 vejce
- 0,4 dcl rumu
- kakao dle chuti
- 50 g hořké čokolády
- cukr na posypání
A prý to není vůbec nic těžkého: vezmeme si větší mísu a do té vysypeme dva hrnky hladké mouky, hrnek cukru, hrnek mléka, půl hrnku oleje, jeden celý kypřící prášek a 1 vejce.
Promícháme, přidáme jednoho velkého panáka rumu, znovu promícháme a polovinu těsta nalijeme do formy na bábovku.
Do zbytku těsta přidáme kakao – to je v základním receptu a kamarádka dodává i svůj tajný tip – kromě kakaa můžeme nastrouhat i trochu hořké čokolády. Bábovce to výrazně pomůže.
Dáme péct na 180 stupňů asi tři čtvrtě hodiny, ale zkoušíme špejlí, jestli je těsto propečené i uprostřed. Pak už stačí jen nechat zchladnout, opatrně vyklopit a pocukrovat.
Související
-
Karamelová bábovka
Domácí bábovka, to je lahůdka, a je celkem jedno, z jakých ingrediencí je upečená – vždycky chutná dobře.
-
Bábovka podle Jany Pokorné
Kdo sledoval pořad Peče celá země, viděl, že upéct se dají neuvěřitelně složité věci, barevné, efektní na pohled. Ale velmi často bývá krása i chuť v jednoduchosti.
-
Kynutá bábovka
Bábovky jsou bezvadné, vypadají krásně na stole a dají se upéct v obrovském množství variant.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.