Bábovka s čokoládou

Určitě znáte i vy taková ta setkání přátel či přítelkyň, kam každý něco donese, každý trochu napeče, kdo neumí, nakoupí, a pak se to společně sní. A o ty největší dobroty je taková bitka, že za pár minut je na talíři jen pár drobků.

Tak přesně tak moc dobrá byla nadýchaná bábovka od mojí kamarádky Jitky. Pomáhaly jí péct i její dvě dcery, které moc potěšilo, že bábovka zmizela ze stolu jako první.

Ingredience
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek cukru
  • ½ hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vejce
  • 0,4 dcl rumu
  • kakao dle chuti
  • 50 g hořké čokolády
  • cukr na posypání

A prý to není vůbec nic těžkého: vezmeme si větší mísu a do té vysypeme dva hrnky hladké mouky, hrnek cukru, hrnek mléka, půl hrnku oleje, jeden celý kypřící prášek a 1 vejce.

Promícháme, přidáme jednoho velkého panáka rumu, znovu promícháme a polovinu těsta nalijeme do formy na bábovku.

Do zbytku těsta přidáme kakao – to je v základním receptu a kamarádka dodává i svůj tajný tip – kromě kakaa můžeme nastrouhat i trochu hořké čokolády. Bábovce to výrazně pomůže.

Dáme péct na 180 stupňů asi tři čtvrtě hodiny, ale zkoušíme špejlí, jestli je těsto propečené i uprostřed. Pak už stačí jen nechat zchladnout, opatrně vyklopit a pocukrovat.

autor: dak

Související

  • Karamelová bábovka

    Domácí bábovka, to je lahůdka, a je celkem jedno, z jakých ingrediencí je upečená – vždycky chutná dobře. 

  • Bábovka podle Jany Pokorné

    Kdo sledoval pořad Peče celá země, viděl, že upéct se dají neuvěřitelně složité věci, barevné, efektní na pohled. Ale velmi často bývá krása i chuť v jednoduchosti.

  • Kynutá bábovka

    Bábovky jsou bezvadné, vypadají krásně na stole a dají se upéct v obrovském množství variant. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.