Bábovka s čokoládou
Určitě znáte i vy taková ta setkání přátel či přítelkyň, kam každý něco donese, každý trochu napeče, kdo neumí, nakoupí, a pak se to společně sní. A o ty největší dobroty je taková bitka, že za pár minut je na talíři jen pár drobků.
Tak přesně tak moc dobrá byla nadýchaná bábovka od mojí kamarádky Jitky. Pomáhaly jí péct i její dvě dcery, které moc potěšilo, že bábovka zmizela ze stolu jako první.
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- ½ hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 1 prášek do pečiva
- 1 vejce
- 0,4 dcl rumu
- kakao dle chuti
- 50 g hořké čokolády
- cukr na posypání
A prý to není vůbec nic těžkého: vezmeme si větší mísu a do té vysypeme dva hrnky hladké mouky, hrnek cukru, hrnek mléka, půl hrnku oleje, jeden celý kypřící prášek a 1 vejce.
Promícháme, přidáme jednoho velkého panáka rumu, znovu promícháme a polovinu těsta nalijeme do formy na bábovku.
Do zbytku těsta přidáme kakao – to je v základním receptu a kamarádka dodává i svůj tajný tip – kromě kakaa můžeme nastrouhat i trochu hořké čokolády. Bábovce to výrazně pomůže.
Dáme péct na 180 stupňů asi tři čtvrtě hodiny, ale zkoušíme špejlí, jestli je těsto propečené i uprostřed. Pak už stačí jen nechat zchladnout, opatrně vyklopit a pocukrovat.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.