Nepečený karamelový dort

Receptů na nepečený tvarohový dort, nebo moderněji jak se říká cheesecake, jsou opravdu spousty. Ale ten, co jsem objevila nedávno, je možná ten nejjednodušší ze všech.

V podstatě na něj potřebujeme jenom troje balení oblíbených sušenek – u nás máme rádi ty karamelové, takže dort bude mít karamelovou příchuť, ale je možné pořídit si i sušenky čokoládové, vanilkové nebo máslové, není problém!

Ingredience
  • 500 g tvarohu (dvě kostky)
  • 300 - 350 g karamelových sušenek (3 balení)
  • 100 g másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • šťáva z 1/2 citrónu

Dvě balení nadrtíme – třeba paličkou na maso přes mikrotenový sáček – na drobečky, ty vhodíme do mísy a přilijeme k nim 100 g rozpuštěného másla. Zamícháme do směsi a tu vtlačíme na dno dortové formy a uhladíme. Formu nemusíme ani vymazávat, ani vykládat papírem, což je na receptu také výborné.

Zatímco spodní vrstva chladne v ledničce, ve větší smíse promícháme dva celé tvarohy, tedy půl kila, společně se 75 deky moučkového cukru a jedním vanilkovým cukrem. Přilijeme šťávu z půlky citrónu a pořádně promícháme.  Je dobré zapnout šlehač a chvíli šlehat, ať se chutě propojí.

Tvarohovou náplň pak namažeme na spodní karamelovou vrstvu a také uhladíme. Nadrobíme si ještě jedno balení sušenek a rovnoměrně posypeme dort, čímž se vytvoří vrchní vrstva. A je hotovo.

Dort by měl chladnout do druhého dne, lépe pak drží pohromadě, ale my to většinou nevydržíme a zakrojíme už po pár hodinách.

autor: dak

Související

  • Dort z plněných tortill

    Plněné tortilly mohou být nejen rychlým obědem, večeří či svačinou sbalenou na cesty, ale také vítaným překvapením na rodinné sešlosti, když z nich připravíme slaný dort.

  • Špenátový sladký dort

    Na Zelený čtvrtek jsme na stole mívali už něco v této osvěžující jarní barvě – nejčastěji to však byl špenát s brambory a vajíčkem, pikantní s česnekem a trochou smetany. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.