Nepečený karamelový dort

Největší audioportál na českém internetu

Nepečený karamelový dort, ilustrační foto | Foto: Fotobanka Pixabay

Nepečený karamelový dort

Receptů na nepečený tvarohový dort, nebo moderněji jak se říká cheesecake, jsou opravdu spousty. Ale ten, co jsem objevila nedávno, je možná ten nejjednodušší ze všech.

V podstatě na něj potřebujeme jenom troje balení oblíbených sušenek – u nás máme rádi ty karamelové, takže dort bude mít karamelovou příchuť, ale je možné pořídit si i sušenky čokoládové, vanilkové nebo máslové, není problém!

Ingredience
  • 500 g tvarohu (dvě kostky)
  • 300 - 350 g karamelových sušenek (3 balení)
  • 100 g másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • šťáva z 1/2 citrónu

Dvě balení nadrtíme – třeba paličkou na maso přes mikrotenový sáček – na drobečky, ty vhodíme do mísy a přilijeme k nim 100 g rozpuštěného másla. Zamícháme do směsi a tu vtlačíme na dno dortové formy a uhladíme. Formu nemusíme ani vymazávat, ani vykládat papírem, což je na receptu také výborné.

Zatímco spodní vrstva chladne v ledničce, ve větší smíse promícháme dva celé tvarohy, tedy půl kila, společně se 75 deky moučkového cukru a jedním vanilkovým cukrem. Přilijeme šťávu z půlky citrónu a pořádně promícháme.  Je dobré zapnout šlehač a chvíli šlehat, ať se chutě propojí.

Tvarohovou náplň pak namažeme na spodní karamelovou vrstvu a také uhladíme. Nadrobíme si ještě jedno balení sušenek a rovnoměrně posypeme dort, čímž se vytvoří vrchní vrstva. A je hotovo.

Dort by měl chladnout do druhého dne, lépe pak drží pohromadě, ale my to většinou nevydržíme a zakrojíme už po pár hodinách.

autor: dak

Související

  • Dort z plněných tortill

    Plněné tortilly mohou být nejen rychlým obědem, večeří či svačinou sbalenou na cesty, ale také vítaným překvapením na rodinné sešlosti, když z nich připravíme slaný dort.

  • Špenátový sladký dort

    Na Zelený čtvrtek jsme na stole mívali už něco v této osvěžující jarní barvě – nejčastěji to však byl špenát s brambory a vajíčkem, pikantní s česnekem a trochou smetany.