Kynutá bábovka
Bábovky jsou bezvadné, vypadají krásně na stole a dají se upéct v obrovském množství variant.
Nejraději máme ty sladké, které po něčem chutnají – třeba oříškovou, bábovku Margot nebo kakaovou! Chutná je i bábovka s perníkovou náplní z kynutého těsta.
- 500 g polohrubé mouky
- 40 g moučkového cukru
- špetka soli
- trochu nastrouhané citronové kůry
- 250 ml vlažného mléka
- 50 g oleje nebo rozpuštěného másla
- 3 žloutky
- 40 g čerstvého droždí
- Na náplň:
- 200-250 g rumových perníčků
- Mák s mlékem
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce medu
- 1 vanilkový cukr
- rozinky v rumu
Recept má Drahoslava Hepnerová ze Svatého Kříže. Nejdříve kvásek na kynuté těsto, který necháme vzejít. Přidáme mouku, sůl, cukr, a sklenici oleje nebo rozpuštěného másla, žloutky a kvásek zpracujeme v hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Tyčovým mixérem nasekáme perníčky najemno a smícháme je s mákem svařeným v mléce, vším voňavým kořením, rozinkami v rumu a vanilkovým cukrem.
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme rozpuštěným máslem a přidáme náplň. Stočíme do pevného závinu a vložíme do vymazané bábovkové formy kolem dokola. Znovu necháme vykynout a pak upečeme. Nejprve na 180°, pak teplotu stáhneme a dopékáme necelou hodinu.
Bábovka se dá ozdobit polevou, třeba z meruňkové marmelády, vynikající je ale i samotná.
Související
-
Kakaové muffiny
Čím nahradit v receptu vajíčka? Čím mléko nebo mouku s lepkem? Všechno víme! Tedy ví to kolegyně Daniela Brychtová, která napekla vynikající kakaové muffiny.
-
Mrkvovo maková náplň do buchet
Na víkend je ideální napéct si dobré buchty – pokud ovládáte kynuté těsto, polovina práce je hotová. Druhá věc jsou náplně do klasických buchet.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka