Kynutá bábovka

Bábovky jsou bezvadné, vypadají krásně na stole a dají se upéct v obrovském množství variant. 

Nejraději máme ty sladké, které po něčem chutnají – třeba oříškovou, bábovku Margot nebo kakaovou! Chutná je i bábovka s perníkovou náplní z kynutého těsta. 

Ingredience
  • 500 g polohrubé mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • trochu nastrouhané citronové kůry
  • 250 ml vlažného mléka
  • 50 g oleje nebo rozpuštěného másla 
  • 3 žloutky
  • 40 g čerstvého droždí
  • Na náplň:
  • 200-250 g rumových perníčků
  • Mák s mlékem
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce medu
  • 1 vanilkový cukr
  • rozinky v rumu

Recept má Drahoslava Hepnerová ze Svatého Kříže. Nejdříve kvásek na kynuté těsto, který necháme vzejít. Přidáme mouku, sůl, cukr, a sklenici oleje nebo rozpuštěného másla, žloutky a kvásek zpracujeme v hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Tyčovým mixérem nasekáme perníčky najemno a smícháme je s mákem svařeným v mléce, vším voňavým kořením, rozinkami v rumu a vanilkovým cukrem. 

Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme rozpuštěným máslem a přidáme náplň.   Stočíme do pevného závinu a vložíme do vymazané bábovkové formy kolem dokola. Znovu necháme vykynout a pak upečeme. Nejprve na 180°,  pak teplotu stáhneme a dopékáme necelou hodinu. 

Bábovka se dá ozdobit polevou, třeba z meruňkové marmelády, vynikající je ale i samotná.

Související

  • Kakaové muffiny

    Čím nahradit v receptu vajíčka? Čím mléko nebo mouku s lepkem? Všechno víme! Tedy ví to kolegyně Daniela Brychtová, která napekla vynikající kakaové muffiny.

  • Mrkvovo maková náplň do buchet

    Na víkend je ideální napéct si dobré buchty – pokud ovládáte kynuté těsto, polovina práce je hotová. Druhá věc jsou náplně do klasických buchet.