Maková bábovka z nemletého máku

Mák je plodina, která se u nás pěstuje ve velkém, což budí u návštěv z ciziny údiv. „Ono to není zakázané? Vždyť se z toho dělají drogy!“ ptá se většina poučených návštěv.

Ale to neznají českou kuchyni! Kdepak drogy, makových dobrot máme přehršel. Bez máku a makové náplně se neobejdou žádné lidové slavnosti s buchtami, koláčky, ani šišky na oběd nebo dezerty jako je závin nebo bábovka. Právě bábovku s mákem ráda peče paní Jaroslava Fialová.

2 vejce

100 g cukru

10 lžic oleje

100 g máku

100 ml mléka

300 g mouky hladké

půl kypřícího prášku do pečiva

„Dají se dvě celá vejce, sto gramů cukru krupice, deset lžic oleje, sto gramů nemletého máku, sto mililitrů mléka, a tři sta gramů hladké mouky, stačí půl kypřícího prášku a to všechno smícháme. Nalijeme do formy na bábovku, která musí být vymazaná a vysypaná. Pečeme na sto osmdesát stupňů asi tak půl hodiny, podle toho, jak nám peče trouba,“ říká Jaroslava Fialová.

Některé recepty doporučují vyměnit obyčejný kypřící prášek do pečiva za perníkové koření, aby bábovka získala na chuti. V každém případě je to moučník, který je rychle hotový a potěší každou masopustní maškaru.

autor: dak