Americká limonáda

Kdo vymyslel limonádu? Úplně přesně se to dnes už asi nedozvíme, ale je dost pravděpodobné, že to byl někdo, komu bylo v létě příšerné vedro. Měl k dispozici citrón a nějaké slazení a to smíchal s ledovou vodou.

Limonádě se říká všelijak – třeba také citronáda nebo oranžáda a jde o nealkoholické osvěžující pití. U nás známe limonády nejrůznějších příchutí podle druhu ovoce nebo ovocných sirupů, hlavní je ale teplota – co nejnižší.

Ingredience
  • jahodový (malinový) sirup
  • procovaný ananas z plechovky
  • kompotované broskve
  • pomerančový džus
  • kolečka pomeranče
  • kolečka citronu
  • perlivá (i neperlivá) minerálka
  • kostky ledu

Poslední dobou jsou velmi populární domácí limonády nabízené téměř v každé restauraci. I my si můžeme připravit doma vlastní domácí limonádu, a protože několik tipů už jsme si zde dávali, nakoukla jsem tentokrát pod ruce barmanům za oceánem.

Naprostá klasika známá i u nás pod názvem americká limonáda je pití dvou základních barev, několik druhů ovoce a následujícího složení.

Budeme na ni potřebovat jahodový nebo malinový sirup, kompotovaný ananas a broskve, pomerančový džus, čerstvé citrusy, perlivou vodu a led. Všechno necháme vychladit, to je zásadní, aby nás nápoj skutečně osvěžil.

A teď pozor, přicházejí barmanské dovednosti – na dno sklenice nalijeme červený sirup. Přidáme pár kousků vybraného kompotovaného ovoce, kolečko citrónu, pomeranče nebo obojí, a propíchneme je brčkem. Vhodíme několik kostek ledu a opatrně po stěně dolijeme džus. Nakonec perlivou minerálku, i když já raději bez bublinek, takže může být i voda nebo neperlivá minerálka. A to tak, aby červená barva zůstala na dně a žlutá nahoře.

Nealkoholický nápoj vzezřením připomíná správně připravený drink Tequila sunrise – a vypadá jako východ slunce. Protože je ve sklenici i ovoce, servírujeme nejen s brčkem, ale i s dlouhou lžící.

autor: dak

Související

  • Pampelišková limonáda

    Že je velká spousta květin kolem nás jedlých, o tom už jsme mluvili. Pojídali jsme sedmikrásky, smažili šalvějové i kopřivové listy, zdobili jsme různými květy saláty.

  • Bezová limonáda

    Kvetoucí bez voní přímo omamně. Bezový květ se dá nasušit a pak z něj vařit čaj, který v zimě pomáhá při nachlazení. V létě nás ale zase bez dokáže osvěžit, říká kr...

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.