Bezová limonáda

Kvetoucí bez voní přímo omamně. Bezový květ se dá nasušit a pak z něj vařit čaj, který v zimě pomáhá při nachlazení. V létě nás ale zase bez dokáže osvěžit, říká krotitelka tuků paní Cecílie. S bezinkovou limonádou má jen ty nejlepší zkušenosti.

Potřebujeme:

bezové květy
cukr
citron
vodu

„Jsou potřeba třílitrové nebo pětilitrové sklenice. Do sklenice přijdou tři nebo pět květů, podle toho, jak velkou máme sklenici. Na květy se nakrájí na kolečka omytý citron i s kúrou.“

Den předem si uvaříme vodu s cukrem, kterého do ní vsypeme podle toho, jak máme rádi sladké, doporučuje paní Cilka. Sama dává dvacet deka cukru na litr vody.

Voda se po převaření nechá vychladnout a druhý den se jí zalijí bezinkové květy ve sklenicích. Při slunečném počasí by měly sklenice stát na okně asi dva dny, přičemž květy v nich mají za tu dobu dvakrát klesnout dolů a dvakrát vystoupat nahoru.

Potom slijeme šťávu do lahví a ty nakonec necháme ve tmě a v chladu stát asi čtyři týdny.

„Během této doby se v lahvích objeví i bublinky a vznikne tak výborná domácí bezinková minerálka,“ říká Cilka. Limonáda je už rovnou hotová, nemusí se ředit jako šťáva a postup je docela jednoduchý.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.