Závin se sladkým zelím
Dnes budeme experimentovat se štrůdlem. Určitě už jste si vyzkoušeli do těsta zamotat všechno možné – sladké i slané, jablka, švestky, tvaroh, borůvky, nebo zase sýr, šunku, mleté maso, špenátové listy a tak dále a tak podobně. Dokonce ani zelí s masem v listovém těstě nám není neznámé, ale sladké zelí?
Představte si, že to jde. Štrůdl se sladkým zelím moc chválí Zuzana Pěchotová ze spolku život 99. Je to recept z východu, ze slovenské strany, tam kde má paní Zuzana kořeny. A jako všechny záviny, ani tento nám nedá příliš práce.
Můžeme využít i recept na velice jednoduché těsto, který už známe také od ní.
těsto:
250ml šlehačky
250g hladké mouky
náplň:
asi 750g hlávka zelí
máslo
cukr
skořice
sůl
rozinky
rum
vejce na potření
„Kolik šlehačky, tolik hladké mouky, to je výborné těsto, když smícháte jen tyhle dvě věci. Těsto rozválím a mezitím si dám na kastrolek máslo, trochu cukru, trochu cukru, trochu soli a na to nastrouhám hlávku bílého zelí,“ popisuje postup Zuzana Pěchotová. Zelí strouhá na větších otvorech na struhadle a vhodí do kastrolku na oslazené máslo nebo olej.
„Trošku to déle trvá, než se zelí osmaží, než se z něj vypaří všechna voda,“ varuje, ale pak už je to rychlovka. „Do zelí zamíchám rozinky naložené v rumu a touhletou náplní naplníte těsto na štrůdl. Fakt je výborný štrůdl, úplně úžasný,“ usmívá se paní Zuzana.
Smažení zelí na sladkém másle, pozor, také už i s rozinkami trvá asi deset minut. Než směsí naplníme těsto, měla by vychladnout. No a pak už to známe – můžeme ještě trochu pokapat rozpuštěným máslem, posypat cukrem se skořicí a srolujeme do závinu. Potřeme vajíčkem, upečeme a necháme si chutnat!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.