Závin se sladkým zelím

Dnes budeme experimentovat se štrůdlem. Určitě už jste si vyzkoušeli do těsta zamotat všechno možné – sladké i slané, jablka, švestky, tvaroh, borůvky, nebo zase sýr, šunku, mleté maso, špenátové listy a tak dále a tak podobně. Dokonce ani zelí s masem v listovém těstě nám není neznámé, ale sladké zelí?

Představte si, že to jde. Štrůdl se sladkým zelím moc chválí Zuzana Pěchotová ze spolku život 99. Je to recept z východu, ze slovenské strany, tam kde má paní Zuzana kořeny. A jako všechny záviny, ani tento nám nedá příliš práce.

Můžeme využít i recept na velice jednoduché těsto, který už známe také od ní.

těsto:

250ml šlehačky
250g hladké mouky

náplň:

asi 750g hlávka zelí
máslo
cukr
skořice
sůl
rozinky
rum
vejce na potření

„Kolik šlehačky, tolik hladké mouky, to je výborné těsto, když smícháte jen tyhle dvě věci. Těsto rozválím a mezitím si dám na kastrolek máslo, trochu cukru, trochu cukru, trochu soli a na to nastrouhám hlávku bílého zelí,“ popisuje postup Zuzana Pěchotová. Zelí strouhá na větších otvorech na struhadle a vhodí do kastrolku na oslazené máslo nebo olej.

„Trošku to déle trvá, než se zelí osmaží, než se z něj vypaří všechna voda,“ varuje, ale pak už je to rychlovka. „Do zelí zamíchám rozinky naložené v rumu a touhletou náplní naplníte těsto na štrůdl. Fakt je výborný štrůdl, úplně úžasný,“ usmívá se paní Zuzana.

Smažení zelí na sladkém másle, pozor, také už i s rozinkami trvá asi deset minut. Než směsí naplníme těsto, měla by vychladnout. No a pak už to známe – můžeme ještě trochu pokapat rozpuštěným máslem, posypat cukrem se skořicí a srolujeme do závinu. Potřeme vajíčkem, upečeme a necháme si chutnat!

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.