Gratinované brambory s bylinkami a česnekem

Když nechcete podávat jen tak obyčejné brambory, ale přejete si, aby se rozplývaly v ústech, aby chutnaly po smetaně a bylinkách, připravte si je zapečené v troubě.

Ingredience
  • 1 kg brambor
  • 300 ml smetany
  • máslo
  • sůl, pepř
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • tymián
  • rozmarýn

Bramborám nakrájeným na tenoučké plátky, které ochutíme, a prolijeme smetanou, se z francouzštiny říká gratinované brambory. V restauraci na Farmě Tasov je připravuje kuchař Radek Zelenka ještě navíc s bylinkami takto: „Česnek, šalotka, tymián a rozmarýn se orestují a zalijí se smetanou. Smetana se svaří, brambory se do toho ponoří, pořádně se to zamíchá, osolí a opepří a klade se to do plechu, ve kterém je pečicí papír, aby se nám to nechytilo, a peče se to na 160 stupňů čtyřicet minut, ale to záleží podle trouby.“

Pokud nechceme gratinovaných brambor celý plech, vezmeme si na ně samozřejmě menší nádobku. Tato příloha je chutnější, pokud ji vyskládáme do větší výšky, takže ideální jsou také zapékací mističky pro jednotlivé porce. I tady ale nezapomeneme vyložit pečicím papírem.

Orestujeme tedy česnek a šalotku s bylinkami tymiánem a rozmarýnem, zalijeme smetanou, kterou svaříme a do ní teprve klademe na tenoučké nakrájené syrové plátky brambor. Po tři čtvrtě hodině můžeme podávat a vůbec nic se nestane, když si tuto jemnou a chutnou přílohu sníme úplně samotnou.

autor: dak

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.