Židovský řízek z roštěnce
Historie řízku sahá do dob Rakouské monarchie a to především díky slavnému Vídeňskému řízku, který si získal proslulost po celém světě. Dokonce v angličtině neexistuje výraz řízek a tak si anglicky mluvící národy také objednávají Vídeňský řízek. Originál je samozřejmě z telecího masa.
My dnes připravujeme řízek z různých druhů mas, často ho před tím nakládáme. Podobné je to s židovským řízkem. Základem je kvalitní hovězí maso – roštěnec, které musíme naložit.
„Hlavně musí být pěkné maso, žilnaté. Základem je roštěnec, který nakládáme. Přidáváme koření, jehož základem je česnek. Ono se to dobře uleží a pak podáváme se šťouchanými bramborami,“ říká Rudolf Křivánek, kuchař z třebíčské restaurace Ráchel.
Obalený řízek samozřejmě patří obvyklým způsobem na pánev.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.