Židovský řízek z roštěnce

Historie řízku sahá do dob Rakouské monarchie a to především díky slavnému Vídeňskému řízku, který si získal proslulost po celém světě. Dokonce v angličtině neexistuje výraz řízek a tak si anglicky mluvící národy také objednávají Vídeňský řízek. Originál je samozřejmě z telecího masa.

My dnes připravujeme řízek z různých druhů mas, často ho před tím nakládáme. Podobné je to s židovským řízkem. Základem je kvalitní hovězí maso – roštěnec, které musíme naložit.

„Hlavně musí být pěkné maso, žilnaté. Základem je roštěnec, který nakládáme. Přidáváme koření, jehož základem je česnek. Ono se to dobře uleží a pak podáváme se šťouchanými bramborami,“ říká Rudolf Křivánek, kuchař z třebíčské restaurace Ráchel.

Obalený řízek samozřejmě patří obvyklým způsobem na pánev.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?