Židovský řízek z roštěnce

Historie řízku sahá do dob Rakouské monarchie a to především díky slavnému Vídeňskému řízku, který si získal proslulost po celém světě. Dokonce v angličtině neexistuje výraz řízek a tak si anglicky mluvící národy také objednávají Vídeňský řízek. Originál je samozřejmě z telecího masa.

My dnes připravujeme řízek z různých druhů mas, často ho před tím nakládáme. Podobné je to s židovským řízkem. Základem je kvalitní hovězí maso – roštěnec, které musíme naložit.

„Hlavně musí být pěkné maso, žilnaté. Základem je roštěnec, který nakládáme. Přidáváme koření, jehož základem je česnek. Ono se to dobře uleží a pak podáváme se šťouchanými bramborami,“ říká Rudolf Křivánek, kuchař z třebíčské restaurace Ráchel.

Obalený řízek samozřejmě patří obvyklým způsobem na pánev.

autor: dak