Zelňáky
Už mockrát jsme slyšeli, že v zimě máme jíst zelí. Je to zelenina, která roste tady u nás, dá se uskladnit přes celou zimu a obsahuje spoustu vitamínu C.
Vůbec nejvíc ho má zelí kysané, a tak si jej kupujme nebo vyrábějme, protože i jídlem můžeme posilovat imunitu proti nemocem.
Pojďme ale k receptu na úžasnou dobrotu, kam se kysané zelí krásně zapracuje. Zelňáky mají mnoho podob – mohou to být větší placky, placka na celý plech nebo malá kolečka. Bára Přibilová z Velkého Meziříčí nadělala spoustu malých zelňáků a prozradila, jak moc jsou jednoduché.
500 g hladké mouky
250 g sádla
750 g kysaného zelí
sůl, pepř
kmín
uzené maso na kostičky (nemusí být)
vejce na potření
„Těsto by mělo být podobné jako na pizzu, aby se vám nelepilo,“ radí Bára. Přidat mouku nebo trochu sádla, nebo dát víc zelí, tak, aby těsto bylo akorát, to bude chtít trochu cviku, ale ono to půjde. A upečené jsou zelňáky také rychle. Nachystáme si pečící papír a rozehřejeme troubu na dvě stě stupňů.
„Potom už můžete vykrajovat kolečka anebo nožem nebo rádýlkem jakékoliv tvary. Na povrchu potřete vajíčkem a pečete. Jsou mňam, jsou jedlé,“ libuje si Bára se smíchem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.