Langoše podle Lýdie

Langoše patří k poutím, trhům a všelijakým venkovním akcím. Ovšem naše moderátorka a milá kolegyně Lýdie Jakubičková nic takového nepotřebuje.

Všechno mistrně zvládá v domácích podmínkách, protože je to královna kynutého těsta.

Ingredience
  • těsto:
  • mléko
  • lžička cukru
  • 1 kostka kvasnic
  • cca 700 g hladké mouky
  • špetka soli
  • „majda“ k potírání
  • sladký kečup
  • lžíce oleje
  • 1-2 stroužky česneku
  • špetka soli
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • olej na smažení
  • strouhaný sýr na posypání

„Langoše u nás doma na stole nemohou chybět, protože patří k oblíbeným jídlům. Příprava je naprosto jednoduchá. Nejprve si připravím hrníček, ve kterém zahřeji mléko, do kterého rozdrobím kostku kvasnic,“ začíná svůj domácí recept.

Kvásek s trochou cukru Lýdie nechá vzejít a pak smíchá s přibližně tři čtvrtě kilem hladké mouky se špetkou soli. Vláčné těsto by se mělo odlepovat od kraje mísy, pak je stačí poprášit moukou, přikrýt a na nejteplejším místě v domě nechat vykynout.

„Majda“ k potírání

Důležité ovšem je, čím budeme hotové langoše potírat – Lýdie tomu říká majda. „Do té patří sladký kečup, ke kterému přidávám lžíci oleje, nastrouhaný česnek, tak jeden až dva stroužky, sůl a lžíce sušeného oregana. To promíchám a majda je hotová,“ říká moderátorka.

Mezitím vykyne těsto, které se na vále ještě rukou rozdělí do malých bochánků a nechá chvíli kynout. Placičky, které z něj pak tvarujeme a vkládáme do rozpáleného oleje, by se neměly trhat.

„Ten první langoš se vám může povést, ale nemusí, poznáte to hned, jak se ta první placička smaží a v oleji začne kynout. Potom si všechny další hlídáme, protože čím víc jich děláme, tím je to rychlejší, tak aby byly stále světloučké a nadýchané z obou stran. A možná ještě jedna rada - neposypávat je strouhaným sýrem hned, protože se rozteče a nevypadá to dobře, je lepší chvíli počkat, než langoše vychladnou.“

Lýdie doporučuje nastrouhat eidam, ale kdo snese slanější sýr, i niva na langoších chutná dobře.

autor: dak

Související

  • Jablečný koláč s ořechy

    Sdílení dobrot a receptů mezi sousedy je skvělý nápad, zvlášť když se zapojí spousta rodin a neváhají se o své rodinné poklady podělit.

  • Salát s pečenou dýní

    Dnešní dobrota bude podzimní, protože zkombinujeme několik druhů zeleniny, především však dýni, typickou pro toto roční období.