Langoše podle Lýdie
Langoše patří k poutím, trhům a všelijakým venkovním akcím. Ovšem naše moderátorka a milá kolegyně Lýdie Jakubičková nic takového nepotřebuje.
Všechno mistrně zvládá v domácích podmínkách, protože je to královna kynutého těsta.
- těsto:
- mléko
- lžička cukru
- 1 kostka kvasnic
- cca 700 g hladké mouky
- špetka soli
- „majda“ k potírání
- sladký kečup
- lžíce oleje
- 1-2 stroužky česneku
- špetka soli
- 1 lžíce sušeného oregana
- olej na smažení
- strouhaný sýr na posypání
„Langoše u nás doma na stole nemohou chybět, protože patří k oblíbeným jídlům. Příprava je naprosto jednoduchá. Nejprve si připravím hrníček, ve kterém zahřeji mléko, do kterého rozdrobím kostku kvasnic,“ začíná svůj domácí recept.
Kvásek s trochou cukru Lýdie nechá vzejít a pak smíchá s přibližně tři čtvrtě kilem hladké mouky se špetkou soli. Vláčné těsto by se mělo odlepovat od kraje mísy, pak je stačí poprášit moukou, přikrýt a na nejteplejším místě v domě nechat vykynout.
„Majda“ k potírání
Důležité ovšem je, čím budeme hotové langoše potírat – Lýdie tomu říká majda. „Do té patří sladký kečup, ke kterému přidávám lžíci oleje, nastrouhaný česnek, tak jeden až dva stroužky, sůl a lžíce sušeného oregana. To promíchám a majda je hotová,“ říká moderátorka.
Mezitím vykyne těsto, které se na vále ještě rukou rozdělí do malých bochánků a nechá chvíli kynout. Placičky, které z něj pak tvarujeme a vkládáme do rozpáleného oleje, by se neměly trhat.
„Ten první langoš se vám může povést, ale nemusí, poznáte to hned, jak se ta první placička smaží a v oleji začne kynout. Potom si všechny další hlídáme, protože čím víc jich děláme, tím je to rychlejší, tak aby byly stále světloučké a nadýchané z obou stran. A možná ještě jedna rada - neposypávat je strouhaným sýrem hned, protože se rozteče a nevypadá to dobře, je lepší chvíli počkat, než langoše vychladnou.“
Lýdie doporučuje nastrouhat eidam, ale kdo snese slanější sýr, i niva na langoších chutná dobře.
Související
-
Jablečný koláč s ořechy
Sdílení dobrot a receptů mezi sousedy je skvělý nápad, zvlášť když se zapojí spousta rodin a neváhají se o své rodinné poklady podělit.
-
Salát s pečenou dýní
Dnešní dobrota bude podzimní, protože zkombinujeme několik druhů zeleniny, především však dýni, typickou pro toto roční období.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.